O elektrickém papiňáku Instant Pot

Elektrický tlakový hrnec Instant Pot

Elektrický papiňák jsem si pořídila v roce 2014. Využívám ho čím dál tím častěji, tak jsem se rozhodla se mu na foodnotes věnovat prostor. Je totiž spousta věcí, které už si nedovedu představit vařit klasicky, ale zásadně je připravuju v papiňáku. U některých z nich jsem přitom předtím vůbec netušila, že by mi s nimi mohl papiňák pomoci.

Jak jsem se dostala k papiňáku?

Před nějakou dobou jsem dospěla k závěru, že vařit v papiňáku se vyplatí. Třeba u zeleniny a brambor to znamená zachování vyššího obsahu vitamínů, u masa a luštěnin zase kratší dobu vaření. Chtěla jsem vařit kvalitnější jídlo a zároveň ušetřit čas.

Po dlouhém studování klasických papiňáků jsem se dostala k nabídce elektrických tlakových hrnců. Na trhu jich bylo pár, ale jeden už měl vybudovanou docela slušnou komunitu a nabízel řadu funkcí navíc – třeba možnost použití jako pomalý hrnec, parní hrnec nebo rýžovar.

Pár dní jsem myšlenku na něj převalovala v hlavě a nakonec ho objednala. Tenkrát stál, myslím, něco málo pod 200 liber, takže oproti dnešní ceně zhruba dvakrát tolik. Ale vyplatil se. O hodně předčil moje očekávání, stal se mým superparťákem v kuchyni.

Elektrický papiňák a jeho výhody

Výhody elektrického tlakového hrnce

Výhod má tenhle papiňák hned řadu. Za prvé, nabízí více funkcí a zastane tak roli různých kuchyňských pomocníků. Nejdůležitější je samozřejmě to, že funguje jako tlakový hrnec. Dále ho lze využít jako pomalý hrnec (což je další výborná věc), lze v něm vařit v páře, má funkci na vaření rýže, jeden z modelů funguje i jako jogurtovač

Za druhé, je o hodně pohodlnější než klasický papiňák. Tenhle elektrický totiž naložíme, zapneme a už se vůbec o nic nestaráme. Celý jeho chod je pak automatický. My přicházíme k hotovému. Nemusíme nic hlídat.

Pro mnohé je taky důležité, že tyto elektrické papiňáky mají takové bezpečnostní mechanismy, které eliminují možnost nehod. Určitě každý někdy slyšel, jak někomu papiňák bouchnul. U elektrického je vše řízeno elektronicky a starosti spojené s možným přetlakováním odpadají.

Vaření v papiňáku jinak znamená lepší zachování obsahu vitamínů a dalších nutrientů v potravinách, to díky kratší době vaření.

Pohodlně v papiňáku uvaříme pokrmy, které bychom v klasickém hrnci vařili dlouho. Tužší druhy masa, nepředmáčené luštěniny, chobotnice… to vše uvaříme o hodně rychleji.

Proč vařím rýži v papiňáku?

Ještě nedávno jsem si nedovedla představit, že bych v papiňáku vařila i rýži. Jakmile jsem to ale zkusila, bylo mi jasné, že jinak to dělat už nebudu. Je to totiž nejen rychlejší, hlavně je to ale pohodlné. Stojí mě to všeho všudy asi 2 minuty času a ani jednou v průběhu vaření nemusím nic kontrolovat. Vím přesně, jak hotová rýže bude vypadat. A papiňák to zvládne bez jakékoliv asistence. Nechodím stahovat plamen ani kontrolovat, jestli se mi něco nepřipéká nebo jestli už je hotovo. Počkám jen na finální zapípání a můžu servírovat.

Už chápu ty rodiny, kde mají papiňáky dva

První měsíce jsem ve skupinách s recepty z papiňáku vídávála fotky dvou (i více) kousků vedle sebe. Nechápala jsem, proč by si někdo pořídil hrnce dva. Teď už to chápu. Jsem zvědavá, jestli taky tak skončím :).

 

O tomhle papiňáku tu ještě hodně uslyšíte. Hromadu receptů jsem na blog nedávala, právě protože byly z papiňáku, který spousta lidí nemá. Elektrický papiňák je ale tak geniální věc, že si to už nemůžu dál nechávat pro sebe :). Snažím se hledat a ukazovat jednoduché cesty, jak lépe, rychleji a s méně prací jíst (a žít) dobře. A papiňák je rozhodně součástí strategie.

 

PS: Elektrický papiňák Instant Pot se v Evropě prodává skoro výhradně přes Amazon. V prodeji je starší verze 6v1 (ta moje) a nebo novější 7v1 s jogurtovačem.