Zmrzlinovač

Zmrzliny patří k nejoblíbenějším letním dezertům, jsou nejen zážitkem pro naše chuťové pohárky, ale také pomáhají zvládat vysoké letní teploty. Většina prodávaných zmrzlin je ale plná nekvalitních surovin a aditiv. To se podepíše na finální chuti a našemu tělu to vůbec neprospěje.

Je tu ale řešení. Zmrzlina se totiž dá velmi snadno připravit doma, z běžných kvalitních surovin a přesně podle naší chuti a nálady. Stačí si k tomu jen pořídit jednoduchý strojek na zmrzlinu za pár stovek, které se během chvilky vrátí.

Co je zmrzlinovač?

Zmrzlinovač je malý kuchyňský pomocník, který chladí a zároveň míchá zmrzlinovou směs. Tímto vytvoří z tekuté směsi zmrzlinu s tolik typickou texturou – lehkou a nadýchanou, a jen tak chladnou, aby si tu texturu podržela a dala se ihned jíst. Čerstvě připravená zmrzlina totiž není tuhá, naopak je měkká a lehká. Nejlepší je ji servírovat takhle za čerstva, lze ji ale i zmrazit. Před konzumací zmražené zmrzliny je třeba chvíli vyčkat a nechat ji povolit při pokojové teplotě.

Existují dva základní typy zmrzlinovače. Ten první je nejrozšířenější a cenově velmi zajímavý, navíc ho lze pořídit v různých velikostech. Tento strojek sám o sobě nemrazí, využívá předchlazené nádoby. Druhý, méně rozšířený typ zmrzlinovače je finančně podstatně náročnější. Kromě míchání i přímo mrazí. Pro běžné (každodenní) domácí použití bohatě postačí ten první jednodušší zmrzlinovač.

Jak zmrzlinovač funguje?

Běžný zmrzlinovač sestává z několik částí – z obalu strojku, z chladící nádoby, z vrchní části s motorkem nesoucí metličku a případně několika dalších drobných komponent. Chladící nádoba se po vymytí a osušení ukládá do mrazáku. Obsahuje speciální tekutinu (podobně jako chladící bloky do mrazících tašek nebo boxů), která během hodin akumuluje chlad. Je třeba počítat s tím, že každý typ zmrzlinovače může vyžadovat různou dobu chlazení této nádoby, obecně se jedná o zhruba 10-12 hodin.

Po dostatečném namrazení nádoby se tato nádoba uloží do těla zmrzlinovače, naplní se zmrzlinovou směsí a přiklopí se vrchní částí strojku s metličkou. Ta už ze směsi vymíchá zmrzlinu, celý proces trvá zhruba 20-30 minut u menších zmrzlinovačů.

domaci-zmrzlinovac

A jak se dělá zmrzlina?

Udělat směs na zmrzlinu doma je úžasně snadné. Klasikou jsou zmrzliny na bázi smetany. Základ se připravuje obvykle ze smetany, přidat se dá i mléko, jogurt či tvaroh. Často se přidává další ochucující složka jako ovoce, čokoláda, ořechy atd. Směs se sladí, buď cukrem, medem nebo třeba ovocnými sirupy. O krásnou strukturu se pak postará žloutek. Lze ale připravit i zmrzliny s vyšším podílem ovoce či ovocné tříště.

Musím ale dodat, že asi nejlepší je klasika klasik, tedy smetanová lehce vanilková zmrzlina. Na tu si vystačíme se 4 ingrediencemi – smetanou, mlékem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Tak jednoduché to je a výsledek vynikající (recept na tuto obyčejnou neobyčejnou zmrzlinu najdete zde).

Je lepší si zmrzlinu koupit nebo vyrobit?

Říkáte si, jestli není lepší přeci jen občas si tu zmrzlinu koupit? Jestli není zbytečné zmrzlinovač pořizovat? Za sebe mám odpověď jasnou. Vyrábět si zmrzlinu doma a na tu kupovanou zcela zapomenout. Doma vyrobená zmrzlina je takový požitek, že mu ani drahé zmrzliny z obchodů nemohou konkurovat. Doma si díky zmrzlinovači můžeme připravit takové zmrzliny, které známé z dovolených u Jadranu. Nejen plné chuti, ale také nabité živinami.

(PS.: Několik let jsem já sama zrmzliny skoro nejedla. Kvůli ceně, kvůli chuti a taky proto, že po přečtení několika etiket na ty zmrzliny úplně přešla chuť. Od doby, co jsem spíš náhodou zakoupila prakticky ten nejlevnější zmrzlinovač, si zmrzliny skutečně užívám)

Zmrzlinovač na domácí výrobu zmrzlin