Boloňské ragú (ragù alla bolognese)

Boloňské ragú - italský recept

Boloňské ragú, často nazývané také boloňskou omáčkou, patří mezi nejznámější italská jídla. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a moc práce nám nedá, avšak vaření jako takové času zabere poměrně hodně. Mnohé překvapí, že se pozvolna často vaří pět i více hodin. Skvělou službu nám zde prokáže papiňák, který délku vaření zásadní zkrátí. A nebo naopak můžeme použít „pomalý hrnec“.

Boloňské ragú se připravuje z hovězího masa a kromě rajčat do něj přijde také cibule, mrkev a řapíkatý celer. A často překvapivě také mléko. Výsledkem je skvělá omáčka, kterou můžeme podávat s těstovinami či s ní připravit lasagne. 

Většina z nás zná boloňské špagety, avšak ty jako takové v podstatě neexistují. Boloňské ragú se totiž podává zejména s vaječnými těstovinami typu tagliatelle .

Boloňská omáčka je výborným adeptem na zamrazení či zavaření do sklenic. Pak už bude kdykoliv přichystaná k těstovinám a i příprava lasagní pak bude mnohem příjemnější.

Boloňské ragú

Porce: 6
Délka aktivního vaření
15 min

Délka aktivního vaření
15 min

Suroviny
  1. 500 g hovězího masa, ideálně tučnějšího
  2. 1 středně velká cibule, nadrobno nakrájená
  3. 1 velká plechovka nakládaných rajčat (ca. 780 ml celkem, z toho asi 490 ml rajčat), rajčata pokrájíme
  4. 2 středně velké mrkve, nahrubo nastrouhané
  5. 1 noha řapíkatého celeru, najemno nasekaná
  6. asi 2 lžíce sádla
  7. 2 ks bobkového listu
  8. snítka rozmarýnu
  9. sůl a pepř
  10. 250 ml vody nebo růžového vína
  11. 250 ml mléka
  12. Maso potřebujeme mít namleté. Ideálně si ho nameleme sami doma, jinak se obracíme na dobrý obchod, kde bude maso čerstvé a kvalitní.
Postup
  1. Na dně hrnce rozpustíme na větším ohni lžíci sádla a vhodíme do něj cibuli, mrkev a celer. Průběžně mícháme a lehce osmahneme.
  2. Poté přidáme maso a druhou lžíci sádla a za průběžného míchání maso opečeme.
  3. Nyní přijdou na řadu rajčata. Také vhodíme bobkový list, rozmarýn, osolíme a přidáme vodu/víno. Pokud s rajčaty přidáme hodně tekutiny, dáme vody/vína jen asi 100 ml. Méně tekutiny přidáme také při přípravě v papiňáku nebo pomalém hrnci.
  4. Pokud vaříme v klasickém hrnci, necháme nyní (ideálně) minimálně čtyři hodiny vařit na mírném ohni. Pokud zvolíme pomalý hrnec, vaříme ragú na vyšší stupeň 4-6 hodin, na nižší stupeň asi 8 hodin. V papiňáku vaříme 40 minut od natlakování, poté vypustíme páru, promícháme a znovu natlakujeme a vaříme dalších 30 minut. Nebo to necháme vařit 70 minut v kuse.
  5. Po uplynutí doby zkontrolujeme hustotu, počítáme však s tím, že ještě přidáme zhruba 250 ml mléka (není však pravidlem, můžeme mléko vynechat). Pokud je omáčka řídká, můžeme na prudším ohni nechat zhoustnout.
  6. Nakonec přilijeme mléko a dochutíme solí a pepřem.
Další informace a tipy
  1. Místo nakládaných rajčat můžete použít i rajčata pasírovaná.
  2. Často se přidává také slanina nebo jiná prorostlá forma masa.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Jednoduchý recept na boloňské ragú

[jetpack-related-posts]