Celozrnný chléb s avokádem a vejcem

Celozrnný žitný chleba s avokádem a vajíčkem

Avokádo je ohromně univerzální hodnotnou potravinou. I přesto se nám může stát, že bude v kuchyni sedět na poličce a nám bude chybět inspirace a nebudeme vědět, co s ním… A na dlouhé přemýšlení není čas… Zralé avokádo totiž dost rychle podléhá zkáze.

Tento recept patří asi mezi ty nejjednodušší. Poslouží nám skvěle při jakékoliv příležitosti a jedná se o bleskovou záležitost. Jedinou zdržovačkou je vaření vejce, ale pokud máte rádi vajíčka, vyplatí se mít pořád nějaké vařené v zásobě. Navíc, tento recept můžeme upravovat podle chuti i toho, co máme aktuálně „na skladě“.

Pozornost taky věnujeme výběru pečiva. To by mělo být kvalitní, jinak nám „zahluší“ přínos avokáda. Já jsem si vybrala těžký žitný chleba, je to jediný chleba, které kupuju. Použít jde i obyčejný žitný – obyčejný pro mě znamená klasický český kváskový chleba, u nás zásadně domácí. Dalších možností je spousta, ale vždycky to chce volit kvalitu. Někdy je taky moc dobré pečivo opéct.
 

Celozrnný chleba s avokádem a vejcem

Suroviny
  1. 2 krajíčky chleba
  2. 1 menší až středně velké avokádo (pokud má malou pecku, tak postačí to menší)
  3. 1 vejce
  4. sůl a pepř
  5. volitelně: rajče, vločky chilli papričky/kajenského pepře
Postup
  1. Uvaříme si vejce. Vaříme tak, jak máme rádi, může být na tvrdo nebo s ještě měkkým žloutkem.
  2. Připravíme si avokádo. Rozkrojíme ho, zbavíme ho pecky, vyloupneme dužinu a nakrájíme ji na plátky. (nebo na kousky a nebo ji můžeme rozmačkat).
  3. Obložíme chleba. Na každý plátek chleba poskládáme poloviční část avokáda, na něj položíme nakrájenou půlku vejce, osolíme a opepříme.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Nejjednodušší recept s avokádem - chleba s avokádem a vejcem