Červená granola (přírodně barvená)

Krásná domácí granola červené barvy - jednoduchý recept

Červená granola vypadá výborně a mnohé překvapí, jak snadno si ji můžeme připravit doma. Celé kouzlo spočívá v použití jedné malé červené řepy.

Každý má rád granolu jinak, já osobně ji velmi málo sladím a také oleje používám málo. Je zdravější. To už je otázka osobních preferencí, recept si snadno doladíte dle své chuti.

U oleje zvolte, co máte rádi, rozhodně nemusíte používat jen kokosový, který ve spoustě receptů najdete. Já dala do vločkové směsi panenský olivový a na finální dochucení si můžeme dovolit nějaký lepší, třeba právě kokosový, konopný, dýňový… 

Pokud chcete, klidně použijte víc řepy. Granola bude mít sytější barvu a vytvoří víc hrudek.

Granolu jsem ovoněla a ochutila citronovým esenciálním olejem. Záměrně jsem ho přidala až nakonec, protože mu lépe sedí využití za studena. Stejně dobře bude fungovat spousta dalších esenciálních olejů – grepový, pomerančový, mandarinkový, ale taky třeba badyán, zázvor, kardamom. U necitrusových esenciálních olejů musíme upravit dávkování, často ho snižujeme. A samozřejmě používáme jen takové esenciální oleje, které jsou vysloveně určené do jídla. Jako ty naše značky Terpenic Labs.

 

Recept:

Suroviny:

na 1 plech

  • 280 g jemných ovesných vloček
  • (120g) očištěná a oloupaná menší řepa, pokrájená
  • 50 g mandlí, drcených
  • 30 g sušených brusinek, pokrájených
  • 2+1 lžíce oleje naší volby (u mě 2 lžíce olivového a 1 lžíce kokosového)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 10 kapek esenciálního oleje citron

 

Postup:

Řepu si umixujeme na kaši. Nejspíš k ní budeme muset přidat med a trošku vloček, abychom měli dostatečné množství v mixéru.

Do kaše z řepy vmícháme 2 lžíce oleje.

V míse smícháme vločky s kaší z řepy, přidáme mandle a chia. Dobře promícháme.

Rovnoměrně směs rozprostřeme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů a nastavené na horký vzduch.

Každých 15 minut směs promícháme a celkem za asi 50 minut pečení by granola už měla být hotová – bude suchá.

Ve lžíci oleje rozmícháme esenciální olej a pokapeme touto směsí granolu. Promícháme.

Granolu uchováváme v dobře uzavřené nádobě.

 

Granolu si můžete servírovat s mlékem nebo jogurtem, doplněnou třeba s troškou medu a ovoce. Nebo můžete připravit třívrstvou skleničku.

Jednoduchý recept na zdravou domácí granolu s medem bez cukru

Jednoduchý skleničkový dezert s chia pudinkem s lesními plody

Použité esenciální oleje musí být určené přímo pro použití do potravin. My používáme esenciální oleje Terpenic Labs, najdete je i u nás v eshopu. Esenciální oleje se v potravinářství běžně používají, důležité je ovšem správné dávkování. Určitě doporučujeme informované využívání esenciálních olejů. Spoustu základních informací najdete u nás na blogu aromatics. U žen těhotných a kojících, dětí a osob s chronickými chorobami doporučujeme větší opatrnost.  

[jetpack-related-posts]