Česnečka

Jednoduchá domácí česnečka, recept

Česnečka, oblíbená polévka nejen v době nachlazení, která má ohromné množství podob. Pokud zapátráte po receptech, možná zjistíte, že těch variací je spousta. Pro někoho je to jen vývar s pár kousky brambor a majoránkou a česnekovým řízem, pro jiného je to polévka velmi slušně vylepšená sýrem a dobrou šunkou. Neexistuje jedna jediná správná česnečka. 

Já osobně mám ráda česnečku připravenou z domácího vývaru (z pomalého hrnce), s vmíchaným syrovým česnekem a se spoustou sýru. Díky tomu je dostatečně sytá a klidně zastane funkci večeře. Další sytící složkou jsou brambory a samozřejmě krutony (dle tohoto receptu). 

Pokud máte nějaký domácí vývar v zásobě, je česnečka výborným řešením podzimních a zimních večeří.

Česnečka

Porce: 2
Celkový potřebný čas
15 min

Celkový potřebný čas
15 min

Jako základ
  1. 500 ml libovolného vývaru
  2. česnek
  3. sůl a pepř
další suroviny v množství dle chuti
  1. brambory, oloupané a pokrájené na menší kousky
  2. pečivo na krutony, případně máslo/olej na jejich opečení
  3. sýr (např eidam), nastrouhaný
  4. šunka, uzenené maso, na kostičky
  5. majoránka
Postup
  1. V hrnci přivedeme k varu vývar a vhodíme do něj brambory a necháme je uvařit do měkka.
  2. Dle chuti dosolíme, přidáme pepř a/nebo majoránku.
  3. Další ingredience jako prolisovaný česnek, sýr a šunku můžeme rozdělit rovnou do talířů a zalít polévkou.
  4. Česnečku můžeme servírovat také s jednoduchými krutony (recept zde)
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Jednoduchá česnečka, recept