Čevapčiči

Čevapčiči, jednoduchý recept

Pokrmů z mletého masa je spousta a často se sobě podobají skoro jako vejce vejci. Liší se v drobnostech a v názvech. Čevapčiči (někdy  ne úplně správně čevabčiči) je typickým pokrmem Balkánu (speciálně Bosny a Hercegoviny a Srbska), ale úplně původně se jedná vlastně o kebap.

Maso je poměrně jemně kořeněné (někdy i zcela nekořeněné), takže si zachovává svoji vlastní chuť. Tradičně se jí podobně jako kebap – s kusem pečiva, čerstvým sýrem, zeleninou a dalšími doplňky. V našich končinách se ale servíruje nejčastěji s bramborem a hořčicí smíchanou  s jemně pokrájenou cibulkou.

U přípravy čevapčiči se také setkáme s rozdíly v použitém mase. V zemích původu je to často jehněčí a skopové, zatímco u nás se nejčastěji připravuje z vepřového.

Čevapčiči

Porce: 2
Suroviny
  1. 500 g masa, třeba krkovice
  2. 1 stroužek česneku, prolisovaný
  3. 1,5 lžičky soli
  4. 0,5 lžičky jedlé sody
  5. mletý pepř
  6. troška mleté papriky
  7. ideálně: 1 lžíce perlivé vody
Postup
  1. Maso si klasicky umeleme. Pokud ho chceme koupit už namleté, volíme dobrý kvalitní zdroj.
  2. Opatrně smícháme všechny ingredience. Pokud máme dostatek času, můžeme nechat směs odpočinout 3-4 hodiny v ledničce.
  3. Rukama zformujeme stejně velké válečky. Z tohoto množství jich vyjde asi 7-8.
  4. Kousky pak pečeme na pánvi s dobrým povrchem, můžeme je připravit také na grilu nebo v troubě (20-30 min). Z pánve nebo grilu budou šťavnatější, v troubě naopak pravděpodobně o něco sušší.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Jednoduché domácí čevapčiči

[jetpack-related-posts]