Čočková polévka se zeleninou

Recept na jednoduchou čočkovou polévku se zeleninou

Dalším skvělým způsobem, jak využít čočku, je připravit jednoduchou polévku. Pokud k čočce navíc přidáme nějakou zeleninu, máme skvělé zdravé jídlo, které bude chutnat i těm, kteří luštěninám jinak příliš nedají.

Tato polévka je jednoduchá a rychlá a to speciálně, pokud použijeme již uvařenou čočku. Pak je to otázka asi 20 minut. Chuť polévky osvěží rajče a mrkev a její sytivost podpoří kvalitní slanina.

Čočková polévka se zeleninou

Porce: 4
Celkový potřebný čas
20 min

Celkový potřebný čas
20 min

Suroviny
  1. 400 g vařené čočky (to by odpovídalo zhruba 150 g nevařené suché čočky)
  2. 2 středně velké mrkve, nastrouhané nahrubo
  3. 1 malá plechovka nakládaných rajčat, pokrájených a se šťávou (kolem 450 g)
  4. 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  5. 100 g kvalitní slaniny, nakrájené na kousky
  6. 250 ml vařící vody
  7. 1 velký stroužek česneku, nadrobno pokrájený
  8. sůl a pepř
Postup
  1. V hrnci s širokým dnem osmahneme za průběžného míchání slaninu.
  2. Jakmile je slanina osmahnutá, přidáme cibuli s česnekem. Za průběžného míchání necháme zesklovatět.
  3. Nyní přidáme mrkev a trošku osolíme. Směs mícháme a necháme tak mrkev osmahnout. Přitom ztratí objem.
  4. V poslední fázi přidáme čočku, rajčata i se šťávou, vodu. Přivedeme k varu.
  5. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Polévka je hotová ve chvíli, kdy je mrkev měkká dle našeho gusta.
Další informace a tipy
  1. Na přípravu polévky se nejjednodušší koupit již vařenou čočku (bez jakýchkoliv aditiv). Můžete si ji ale také předvařit doma, případně přednamočit a vařit ji až s polévkou. Přednamočená čočka se pak uvaří za asi 20 minut dle druhu.
  2. Tato polévka je také skvělá s troškou pikantního koření. Použít můžeme kromě pepře také různé chili papričky či kajenský pepř. A samozřejmě výraznější bude také, pokud vmícháme čerstvě prolisovaný česnek.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Recept na jednoduchou čočkovou polévku se zeleninou