Čočkový salát

Jednoduchý čočkový salát s rajčetem a paprikou

Čočkový salát může být úplně jednoduchý, snadno připravitelný a plně odpovídající naší momentální chuti. Poslouží jako svačinka, jako příloha i jako zcela plnohodnotný hlavní chod.

Čočka se z dnešních jídelníčků skoro vytratila a to je škoda. Zkusme se k ní vrátit. Je totiž lepší alternativou klasických karbohydrátových surovin, jako je rýže či těstoviny. 

Tenhle čočkový salát je úplně jednoduchý, neobsahuje maso ani jiné živočišné suroviny. Pokud budeme mít čočku již předem namočenou, bude salát za nějakých 20 minut na stole. A to prakticky bez práce.

Při výběru surovin máme spoustu možností, už jen samotná čočka se vyskytuje v mnoha variantách. Na saláty jsou moc dobré třeba ty drobnější druhy. Každá čočka může mít trošku jinou dobu vaření i nutriční hodnoty. A pozor, pokud se rozhodnete pro krásnou, světle červenou čočku, tak počítejte se změnou její barvy do světle žluta.

Čočkový salát

Porce: 4
Délka aktivního vaření
5 min

Délka aktivního vaření
5 min

Suroviny
  1. 500 g syrové čočky dle výběru
  2. 250 g malých rajčátek nebo dobře zralých klasických rajčat, nakrájených na malé kousky
  3. 1 menší skleničku nakládané papriky, tj. zhruba kolem 150-200 g čisté váhy. Můžete zvolit sladkokyselou papriku, papriku naloženou v oleji, prostě jakou máte rádi, nakrájenou na kousky
  4. 1 malá cibule, najemno nakrájená
  5. 1 lžíce oleje, třeba dobrého olivového
  6. sůl a pepř
  7. ocet dle výběru – jablečný, vinný, ocet z Jerezu,…
  8. *
  9. také můžeme použít kvalitní již vařenou čočku, ale někdy bývá problém s konzistencí
Postup
  1. Čočku předem propláchneme a zalijeme vodou. Necháme alespoň půl hodiny máčet, můžeme ji i nechat přes noc v lednici. Pokud vám na to nezbyde čas, jen dobře propláchněte. Nakonec zcedíme.
  2. Čočku zalijeme v hrnci vodou tak, aby ji hladina vody přesahovala asi o 1 cm, přidáme trošku soli a dáme vařit. Vaříme do změknutí. U namočené drobnější tmavé čočky to bude zhruba 20 minut.
  3. Čočku zcedíme, vysypeme do mísy a přidáme další ingredience, tedy pokrájená rajčátka, papriku a cibuli. Přidáme olej, osolíme a opepříme. Promícháme.
  4. Nyní stačí už jen dochutit – solí, pepřem a octem.
Další informace a tipy
  1. Tato verze salátu je opravdu velice jednoduchá. Vylepšit ho dále můžete třeba přidáním žampionů (z konzervy nebo osmahnutých/opečených), vařeného vejce, opečené slaniny, sušených rajčat…
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Recept na jednoduchý bezmasý čočkový salát

[jetpack-related-posts]