Čokoládová zmrzlina s pomerančem

Čokoládová zmrzlina s pomerančovým esenciálním olejem

Čokoládová zmrzlina byla vždycky moje nej. A člověk by řek, že ji vyrobí z čokolády. Poslední dobou se mi čokoládová moc nevedla. Používala jsem dobrou čokoládu a dala si práci, aby zmrzlinová směs byla fakt dokonale rozmíchaná. Kakaové máslo je ale prevít a ve zmrzlině často dělá neplechu. Takže jsem si řekla, že radši udělám jeden ústupek, abych byla s čokoládovou zmrzlinou vždycky spokojená, Čokoládu jsem nahradila kakaem. Pěkně dobrým kakaovým práškem bez aditiv a směs dosladila nerafinovaným třtinovým cukrem. Myslím, že paráda.

Už dlouho taky miluju kombinaci pomerančů a čokolády. Takže se zmrzlinou přišla taky ideální chvíle na to tyhle dva dát dohromady…

Do zmrzliny jsem proto přidala taky pomerančovou esenci – 100% přírodní esenciální olej vhodný pro použití do potravin, který se u mě doma v poslední době zabydlel. A který si můžete koupit v našem eshopu.

Parádně by se do zmrzliny hodily i další esence – třeba máta, mandarinka, …

Taky musim upozornit na to, že většinou do zmrzliny nedávám vajíčko. Pokud si totiž můžu vybrat, jestli vajíčko na talíři, nebo ve zmrzlině, volím talíř :). Takže pokud máte rádi krémovější zmrzlinu, žloutek tam přidejte navíc.

 

Recept

 

Ingredience na 2 větší porce / 4 malé porce:

  • 200 ml smetany na šlehání (té tučnější)
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce cukru
  • 3 kapky esenciálního oleje pomeranč (pozor, musí být výslovně označen jako vhodný k vnitřnímu užití) – seženete u nás v eshopu

 

Postup:

  1. V malém rendlíčku smícháme kakao, cukr a vodu a za stálého míchání zahřejeme. Vznikne nám sirup bez hrudek.
  2. Sundáme z plotny a rychle přidáme trošku mléka a dokonale rozmícháme.
  3. Nakonec přilijeme zbytek mléka a smetanu, přikápneme esenci. Vše dobře promícháme. A ochutnáme a případně dosladíme.
  4. Ze směsi necháme ve zmrzlinovači vymíchat zmrzlinu.
  5. Já ji poslední dobou ještě po vymíchání dávám do pixly do mrazáku, aby ještě trošku ztuhla. Tak hodina stačí.

 

Další tipy:

Pro krémovitější zmrzlinu přidejte jeden syrový žloutek, dokonale ho vmíchejte do hotové směsi před tím, než ji vlijete do zmrzlinovače.

Pokud ještě víc než čokoládu máte rádi lanýže, „přitlačte“ s kakaem. Já bych dala lžic rovnou šest.

Množství esence lze upravit s ohledem na počet zamýšlených porcí. Počítejte s tím, že množství na strávníka by nemělo překročit dvě kapky, raději však počítejte jen s jednou.

Bez zmrzlinovače se asi obejdete taky, když půjdeme metodou promíchat, do mrazáku, promíchat, do mrazáku… Nicméně já tuhle mašinku fakt můžu doporučit, stojí pár stovek a její pořizovací cenu máte velmi rychle zpátky. Víc jsem o něm psala tady.

Domácí čokoládová zmrzlina, jednoduchý recept

Pouřžití esenciálního oleje v kuchyni

Jednoduchá čokoládová zmrzlina s pomerančovým esenciálním olejem