Čokoládovo-pomerančové dortíčky

Čokoládové dortíčky s pomerančovou čokoládou

Čokoláda a pomeranč, to je dvojka! Přiznám se, pro mě rozhodně ne jen vánoční, ale celoroční.

Tyhle malé dortíčky jsou ve své podstatě velmi jednoduché a využívají právě dokonalé kombinace čokolády a pomeranče. Základem může být jakákoliv pevnější sušenka z kakaového těsta. Já zvolila kakaovou variantu lineckého.

Na promazání se skvěle hodí pomerančová marmeláda, ideálně taková, která v sobě nemá žádné sladící sirupy, ale jen cukr, nejlépe třtinový. 

Tou pomyslnou třešničkou bude čokoláda na polití. Běžnou čokoládu proměníme ve speciální jednoduše několika kapkami pomerančového esenciálního oleje. Dodá čokoládě tu kouzelnou pomerančovou chuť a vůni. Na rozdíl od aromat je 100% přírodní a konkrétně tenhle, který používáme my, je taky BIO.

 

Recept

Suroviny (na zhruba 3 plechy):

  • 300 g hladké mouky (klidně použijte špaldovou)
  • 200 g másla, pokrájeného a změklého
  • 50 g cukru, nejlépe nerafinovaného, umixovaného na moučku
  • 20 g čistého kakaa
  • 1 žloutek
  • špetička soli

 

  • pomerančová marmeláda
  • čokoláda naší volby
  • esenciální olej pomeranč v potravinářské kvalitě (musí být uvedeno na obale)

 

Postup:

  1. Z mouky, másla, cukru a kakaa vypracujeme takovou drobenku, buď ručně nebo pomocí robotu.
  2. Do drobenky přidáme špetku soli a žloutek a zpracujeme v hladké těsto.
  3. Těsto zabalíme do folie a uložíme do lednice ztuhnout, počítáme aspoň s hodinou.
  4. Připravíme si pracovní plochu, plechy a vykrajovátka a trošku mouky na podsypávání. Rozžhavíme troubu na 180 stupňů.
  5. Těsto rozválíme na tloušťku asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary, které klademe na plech.
  6. Pečeme v troubě po dobu asi 10-15 minut, dle konkrétní trouby.
  7. Necháme vychladnout a slepujeme troškou pomerančové marmelády.
  8. Roztavíme si čokoládu ve vodní lázni a vmícháme esenciální olej. Počítáme na každých 100 g čokolády 4 kapky (nebo o pár kapek více, dle chuti). Přidáváme ho až ve chvíli, kdy je čokoláda zcela rozpuštěná, a okamžitě stahujeme z plotny. 
  9. Hotovou polevou poléváme jednotlivé dortíčky.

 

Tip k čokoládě: Pokud se vám čokoláda ne a ne roztavit natolik, abyste s ní pohodlně ozdobili dortíčky, přidejte do ní trošku másla a/nebo smetany. Na každých 100 g čokolády můžete přidat třeba 10 g másla a 2 lžíce smetany. Alternativně můžete vmíchat taky kokosový olej.

Esenciální oleje v kuchyni - dortíčky s pomerančovou čokoládou

Tento recept je další ze série věnované použití esenciálních olejů v kuchyni. Esenciální oleje jsou dokonalým přírodním aromatem a ochucovadlem, který navíc našim pokrmům dodá cenné zdraví přínosné látky. Esence jsou ale taky vysoce koncentrované a mocné a je třeba s nimi zacházet opatrně. A taky je třeba vybrat tu správnou! My používáme esenciální oleje značky Terpenic Labs, které jsou vyrobené speciálně pro použití do jídla, jsou BIO a jejich kvalita je garantována laboratorně.

Voňavé čokoládovo-pomerančové dortíčky - recepty s esenciálními oleji