Domácí krémový sýr: jak na něj a 8 tipů, co s ním připravit

Jak připravit domácí krémový sýr z jogurtu a 8 tipů, co s ním

Pomazánky a krémové sýry typu Lučina máme moc rádi. Jsou i dost jednoduché na přípravu, stačí dát vykapat jogurt, aby se zahustil. Někdy ale může být malý háček ve vybavení.

Různě se u nás používala sítka s plátýnkem a misky. Většinou ale bylo potřeba aspoň to sítko nějak upravit, aby to nezabíralo v lednici zbytečně moc místa. Už ani nevím kdy, ale před nějakou dobou jsme s odkapáváním přestaly. Protože to prostě nebylo tak nějak úplně pohodlné.

Před pár týdny se nám naskytla možnost v rámci spolupráce vyzkoušet set na přípravu krémového sýru, který má ve své nabídce Tescoma. Jedná se taky o kombinaci misky s cedníčkem. Tak nás napadlo, že je taky fajn ukázat, že někdy i drobnosti dovedou život ulehčit. V kuchyni to platí dost často. V tomto případě je to sice pár kousků plastového nádobí, ale fór je v tom, že do sebe perfektně zapadají. 

Jak doma nechat vykapávat jogurt? 

Sýr se pak už vyrobí velmi snadno. Stačí jogurt samotný nebo smíchaný se smetanou vylít na plátýnko usazené v cedníku v misce, pak přiklopíme víčkem a necháme v lednici odpočívat 24 hodin. Za tu dobu z jogurtu vykape tekutina a vytvoří se krásný hustý krémový sýr.

A s ním už pak můžeme kouzlit!

Tipy, co s domácím krémovým sýrem

Pomazánky

Pomazánek můžeme připravit, co jen hrdlo ráčí… Co třeba italské chutě? Stačí do sýru vmíchat prolisovaný česnek, bazalku a pokrájená sušená rajčata. Nebo po budapešťsku pečenou papriku a pečený česnek.

 Příprava pomazánky z domácího krémového sýra

Dipy

Co připravit jednoduchý dip k masu, pečeným bramborům nebo jak doprovod k jakémukoliv našemu pokrmu? Stačí sýr dochutit solí, kořením, bylinkami…

Do polévky pro zjemnění

Do řady polévek se přidává smetana, ať už obyčejná nebo kysaná. Co místo ní zkusit právě vykapaný jogurt?

Plněné zeleninové rolky 

V létě se užijou různé drobné pokrmy, které naservírujeme při grilování nebo si je s chutí lupneme jako lehkou večeři. Co třeba rolky z grilované zeleniny plněné bylinkovým sýrem? Potřebovat budeme jen na plátky pokrájenou grilovanou zeleninu – linky, cukety, papriky… Ty naplníme bylinkami ochuceným sýrem, srolujeme a zajistíme párátkem. 

Skleničkové dezerty

Do skleniček si můžeme připravit jednoduché i elaborovanější dezerty. Budou super jako svačina na doma i do práce. Co třeba na dno dát štědrou lžíci poctivé marmelády? Nebo vmíchat na kousky nakrájené ovoce? Nebo protkat nitkou roztavené čokolády smíchané se smetanou?

Nepečené dorty

Stačí navrstvit do formy kvalitní piškoty, promazat je krémem ze smetanového sýru, přidat sezónní ovoce… A dát vychladit. Fantazii se meze nekladou a parádní výsledek zaručen. 

Krém do dortu i na cupcake

Odkapaný jogurt je krásně pevný, takže nám poslouží místo krému a bude držet tvar. Co jím třeba ozdobit cupcaky? Samozřejmě ho můžeme dle libosti dochutit, například medem nebo esencí.

S medem a ořechy

Naprosto jednoduché řešení snídaní, svačin nebo dezertů. K sýru přidáme drcené ořechy a kvalitní med. 

 

A co vy, máte svoje vlastní tipy? Zpracováváte takto jogurt? A máte na to vlastní vynález? 🙂 Pokud ne, ale rádi byste začali jogurt nechávat odkapat, mrkněte na sadu od Tescomy, o které jsme psaly na začátku článku.