Dušené červené zelí

Recept na jednoduché dušené červené zelí

Dušené červené zelí je klasická příloha, se kterou se setkáme nejčastěji po boku knedlíků. Příprava zelí není nic složitého a s klidem ho můžeme počítat za zeleninu :).

Tento recept pracuje se syrovým hlávkovým zelím, které se podusí s jablkem a dochutí octem, případně troškou cukru. Použít lze ale i naložené zelí a dochutit ho jednoduše podle potřeby.

Dušené červené zelí

Porce: 4
Celkový potřebný čas
40 min

Celkový potřebný čas
40 min

Suroviny
  1. 1 menší hlávka červeného zelí
  2. 1 středně velká cibule
  3. 1 středně velké jablko, ideálně kyselejší
  4. 1 lžíce sádla
  5. 1 lžíce hladké mouky (lze i vynechat nebo použít mouku vlastní volby)
  6. 1 lžička drceného kmínu
  7. sůl
  8. ocet
  9. voda na podlévání
  10. pokud je třeba: cukr
Postup
  1. Zelí nakrouháme.
  2. V hrnci rozpustíme sádlo a vsypeme do něj nadrobno pokrájenou cibuli. Za průběžného míchání necháme cibulku osmahnout.
  3. K osmahnuté cibulce přidáme kmín, trochu soli a poprášíme moukou. Několikrát promícháme.
  4. Nyní do hrnce přidáme zelí a trošku vody (zhruba 100 ml). Přikryjeme pokličkou a necháme dusit.
  5. Připravíme si jablko – zbavíme jádřince, oloupeme a pokrájíme na malé kousky nebo nahrubo nastrouháme. Jablko přidáme do hrnce a opět přikryjeme pokličkou.
  6. Nyní necháme asi 20 minut dusit, můžeme několikrát promíchat v průběhu a přilít po troškách vodu, pokud je potřeba.
  7. Po uplynutí doby by mělo být zelí měkké. Stačí ho ochutit. Přidáváme sůl a ocet, případně cukr do té doby, dokud nebude mít zelí příjemnou chuť.
Další informace a tipy
  1. Místo vody lze k podlévání použít červené víno
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Jednoduchý recept na dušené hlávkové červené zelí