Dušené kysané zelí

Jednoduché dušené kysané zelí jako příloha, recept

Dušené zelí typicky doprovází spoustu nejen českých pokrmů. Je to velmi chutná a výživná příloha, jejíž příprava nedá skoro žádnou práci. Použít můžeme bílé i červené zelí.

Dušené kysané zelí

Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. asi 400-500 g kysaného zelí, i s nálevem
  2. 1 menší cibule
  3. 2 lžíce sádla
  4. 1,5 – 2 lžičky drceného kmínu
  5. sůl
  6. cukr
Postup
  1. Na pánvi rozpustíme asi dvě lžíce sádla. Na něm osmahneme na středně silném ohni nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. V okamžiku, kdy je cibulka lehce nazlátlá, přidáme kmín a poprášíme ji moukou (zhruba jednou lžící). Dobře mícháme, aby se nám směs nepřipálila.
  3. Jakmile máme mouku osmahnutou, přidáme zelí i s nálevem. Osolíme a dobře promícháme. Nyní necháme dusit po dobu asi 15 minut, můžeme přikrýt pokličkou. Občas můžeme promíchat, případně přidat trošku vody, pokud je zelí moc suché.
  4. Nakonec zelí ještě dochutíme solí a cukrem.
Další informace a tipy
  1. Tu správnou chuť zelí dostává až díky soli a cukru. Bez nich je pouze kyselé. Některé hodně kyselé druhy zelí vyžadují větší množství cukru.
  2. Zelí podáváme hlavně k masu, často se také vyskytuje spolu s bramborami či knedlíky, a to i ve vegetariánských jídlech.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Dušené bílé kysané zelí