Fideuà

Fideua, jednoduchý recept s mořskými plody podobný paelle

Fideuà je takovou sestrou paelly. Připravuje se hodně podobně, obsahuje stejné ingredience, najdeme ji v podobných variacích. Jen místo rýže jsou jejím základem těstoviny – fideos, což jsou krátké nudle kulatého průřezu a různých tlouštěk, přičemž ty nejsilnější připomínají slabé lehce ohnuté makarony. V českých podmínkám můžeme použít třeba klasické krátké nudle do polévky.

Fideuà byla poprvé uvařena pravědpodobně v jihovalencijském přístavu Gandía a vznikla jednoduše záměnou rýže za těstovinu. Tradičně se připravuje s mořskými plody, ale najdeme i jiné varianty, třeba s masem. Zkrátka funguje to jako u paelly.

U její přípravy musíme myslet na jeden jednoduchý trik, díky kterému zůstane těstovina na skus. Ze všeho nejdříve nudličky osmahneme, díky tomu se pak nerozvaří.

K přípravě všech těchto pokrmů se báječně hodí vývar, protože jim dá silnější, zajímavější chuť. Nejideálnější je mít po ruce vývar z ryb a mořských plodů, tzv. fumet. Dobře nám poslouží ale i obyčejný kuřecí nebo zeleninový vývar. Nicméně pokud nám chybí, můžeme použít vodu, výsledná chuť fideuà sice nebude tak výrazná, ale k jídlu to urřitě bude :).

Jinak použít můžeme různé mořské plody a ryby, neexistuje závazné pravidlo. Pokud si zvolíme třeba sepii, přijde do pánve jako první, protože vyžaduje delší čas vaření. Naopak třeba loupané slávky nebo krevety jsou hotové za chviličku, takže je můžeme přidat až jako poslední. Pokud však nemáme k dispozici vývar, je lepší mořské plody dát vařit na začátku s vodou a nudlemi, aby z nich do jídla přešlo víc chuti, i přesto, že třeba slávky takovým způsobem ztratí trošku na formě a šťavnatosti.

Fideuà

Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. 200 g nudliček (fideos)
  2. 2 hrstičky slávek (nejlépe loupaných)
  3. 8 krevet
  4. 2 rajčata, nakrájená na malé kostičky
  5. 2 stroužky česneku, pokrájené na jemno
  6. 2,5 hrnku (500 ml) vývaru (vody)
  7. 1+1 lžíce oleje
  8. 1 lžička pimentonu – španělské uzené papriky
  9. sůl (asi 1 lžička)
Postup
  1. Krevety a mořské plody nejlépe necháme v předstihu rozmrazit.
  2. Osmahneme si nudličky – v pánvi rozehřejeme lžíci oleje a za průběžného míchání na něm osmahneme nudličky. Začnou nám bělat a nakonec některé zlátnout – v tu chvíli jsou hotové a přemístíme je na talíř.
  3. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a na něm osmahneme rajčata.
  4. K rajčeti přidáme česnek a pimenton a necelou minutku mícháme, aby se nám nepřipálily.
  5. Přidáme vývar a osolíme, dobře promícháme.
  6. Vsypeme nudle, opět promícháme. Pokud máme větší mořské plody, přidáme je nyní. Menší mořské plody přidáme po asi 3 minutách.
  7. Na slabším ohni vaříme dále do změknutí. Celková doba vaření nudlí by se měla pohybovat kolem 12-15 minut, u silnějších nudlí o něco více.
  8. Jakmile je těstovina měkká, podáváme.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Fideua, jednoduchý recept s mořskými plody podobný paelleFideuá, jednoduchý španělský recept s mořskými plodyFideuà, jednoduchý valencijský recept s mořskými plody podobný paelle