Garam masala je směs koření typická pro kuchyni Indie, Pákistánu a dalších jihoasijských zemí. Co v garam masale najdeme a můžeme si ji namíchat i doma?
Jako u jiných směsí koření, i tady platí, že co kraj, to jiná chuť. Poměry a do určité míry i použité ingredience se mohou mírně lišit. Neexistuje tedy jeden jediný správný recept. Můžeme si ji upravit podle své chuti, a to oceníme hlavně při regulaci ostrosti. Ve své domovině totiž dle ayurvédy směs slouží k zahřívání těla. Může být tak středně pikantní (a nebo ještě o trošku víc :)).
Klasicky je garam masala sypká, nicméně není těžké natrefit na ni i ve formě pasty. Což je vlastně jen směs koření smíchaná s vodou, octem či dalšími tekutinami.
- Všechno celé koření za průběžného míchání lehce opražíme na suché pánvi. Necháme ho jen rozvonět a o maličko ztmavnout.
- Koření umixujeme/umeleme na jemno, případně ho můžeme roztlouct v hmoždíři.
- Nakonec smícháme se zbylým kořením, pokud jsme měli již mleté.
- Uchováváme v uzaviratelné nádobce.
- Můžeme přidat také sušený mletý zázvor, chilli papričky, hořčičné semínko, kurkumu, badyán a muškátový oříšek.
Do čeho garam masalu použít?
Do kari, marinád na maso, jogurtových omáček, kuskusu a bulguru, cizrnových jídel.