Garam masala kořenící směs

Recept na koření garam masala

Garam masala je směs koření typická pro kuchyni Indie, Pákistánu a dalších jihoasijských zemí. Co v garam masale najdeme a můžeme si ji namíchat i doma?

Jako u jiných směsí koření, i tady platí, že co kraj, to jiná chuť. Poměry a do určité míry i použité ingredience se mohou mírně lišit. Neexistuje tedy jeden jediný správný recept. Můžeme si ji upravit podle své chuti, a to oceníme hlavně při regulaci ostrosti. Ve své domovině totiž dle ayurvédy směs slouží k zahřívání těla. Může být tak středně pikantní (a nebo ještě o trošku víc :)).

Klasicky je garam masala sypká, nicméně není těžké natrefit na ni i ve formě pasty. Což je vlastně jen směs koření smíchaná s vodou, octem či dalšími tekutinami.

Garam masala

Celkový potřebný čas
10 min

Celkový potřebný čas
10 min

Suroviny
  1. 2 lžíce koriandrových semen (koupit)
  2. 1 lžíce římského kmínu (koupit)
  3. 2 lžičky celého černého pepře
  4. ½ skořicového svitku nebo 2 lžičky mleté skořice (koupit)
  5. 8 tobolek zeleného kardamonu (koupit)
  6. 1 lžička semen fenyklu (koupit)
  7. ½ lžičky hřebíčku (koupit)
  8. 4 ks bobkového listu (koupit)
Postup
  1. Všechno celé koření za průběžného míchání lehce opražíme na suché pánvi. Necháme ho jen rozvonět a o maličko ztmavnout.
  2. Koření umixujeme/umeleme na jemno, případně ho můžeme roztlouct v hmoždíři.
  3. Nakonec smícháme se zbylým kořením, pokud jsme měli již mleté.
  4. Uchováváme v uzaviratelné nádobce.
Další informace a tipy
  1. Můžeme přidat také sušený mletý zázvor, chilli papričky, hořčičné semínko, kurkumu, badyán a muškátový oříšek.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Do čeho garam masalu použít?

Do kari, marinád na maso, jogurtových omáček, kuskusu a bulguru, cizrnových jídel.Jak udělat asijské koření garam masala doma?Co obsahuje koření garam masala a jak ho udělat doma?