Habas con jamón / boby s jamonem

Koňský bob s jamonem (španělská tapa)

Habas vypadají jako větší ploché zelené fazole. Dlouho jsem chodila kolem nich ve španělských obchodech a nevěděla, o co se vlastně jedná. Jednoho dne ale došlo k prozření – haba není nic jiného než bob, bob obecný. Z české kuchyně jsem ho sice neznala, ale už jsem si tu “fazoli” dovedla zařadit.

Haba, bob obecný nebo taky koňský, často taky fava/faba fazole se jí jako luštěnina nebo zelenina. A ve španělské kuchyni se s ním setkáme poměrně často, na všelijaké způsoby.

Pro mnoho receptů se nejlépe hodí bob čerstvý, často prodávaný ještě v podobě lusků, a nebo bob mražený. Já použila ten mražený, lépe se shání. Nepatří zrovna k nejlevnějším záležitostem, proto je fajn pro jeho využití najít recept s menší spotřebou. Samozřejmě, kdo má zahrádku, může se potěšit a bob zasýt.

Někdy mají boby poměrně silnou slupku, která je sice bez problému stravitelná a většinou se ponechává, ovšem může bobům ubírat na kráse. Což se stalo zrovna těm mým – byly spíš šedozelené než zelené. Proto jsem je po rozmrazení oloupala, aby měly zářivou zelenou barvu.

Habas con jamón / boby s jamonem

Celkový potřebný čas
20 min

Celkový potřebný čas
20 min

na 2 větší tapas porce
  1. 300 g bobů, vyloupaných
  2. 60 g na drobné kousky pokrájeného jamonu
  3. 1 lžíce olivového oleje
  4. 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  5. sůl
Postup
  1. Boby nejdřív lehce uvaříme. Pokud máme menší a speciálně pokud jsou vyloupané (bez slupičky, sytě zelené, je vidět klíček), vaříme je jen pár minut. Větší boby i se slupkou vaříme 10-15 minut. Každopádně tak, aby byly měkké, ale stále si držely tvar.
  2. Na pánvičce rozehřejeme olej a na slabším ohni v něm do zlatova osmahneme česnek.
  3. Přidáme boby a jamón, dobře promícháme a dle chuti dosolíme.
Další informace a tipy
  1. V začátku taky můžeme přidat na drobno pokrájenou cibulku a osmahnout nejdřív ji.
  2. Často se toto jídlo servíruje s vejcem, třeba v podobě s volského oka.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Habas s jamonem - španělský recept

Fazole fava (habas) s jamonem - jednoduchý recept na španělskou tapu