Jak doma uvařit cizrnu

Jak doma uvařit cizrnu?

Cizrna je skvělá ingredience, kterou se vyplatí používat. Dá se koupit už uvařená v plechu nebo ve skle, klidně ji ale můžeme koupit sušenou a uvařit doma. Je to velmi jednoduché, jen je třeba vědět, jak na to.

Výhody vaření cizrny doma

Jednou z výhod je cena, která je často nižší než při koupi již vařené cizrny. Další ohromnou výhodou je skutečnost, že si cizrnu uvaříme do takové měkkosti, kterou pro daný pokrm potřebujeme. Nevýhoda samozřejmě tkví v tom, že cizrnu nemáme ihned připravenou po ruce.

Předmáčení cizrny

Cizrnu je potřeba nejdřív namočit. Toto předmáčení je důležité hlavně ze dvou důvodů. Zaprvé díky máčení nám změkne za rozumnou dobu. A za druhé, máčení má vliv na strukturu obsažených sacharidů. Cizrna je pakstravitelnější

Vaření cizrny

1. Propláchneme cizrnu v teplé vodě. Cizrnu propláchneme v misce naplněné dostatečným množstvím teplé vody. Často se tato voda solí. Vysbíráme špatné kousky a odstraníme případné slupičky. Vodu slijeme.
2. Zalít teplo vodou a nechat min. 8 hodin. Do dostatečně velké mísy dáme propranou cizrnu, zalijeme teplou vodou a přikryjeme folií. I tady se voda často solí. Musíme počítat s tím, že cizrna může až zdvojnásobit svůj objem a že po celou dobu by měla být „pod hladinou“. Proto případně doléváme vodu. Necháme při pokojové teplotě min. 8 hodin, v lednici alespoň 16.
3. Propláchneme a uvaříme. Po máčení cizrnu propláchneme. Dáme do hrnce, zalijeme nejlépe vařící vodou a necháme vařit. Nezapomeneme trochu osolit, můžeme přidat jeden bobkový list.

Soda! Někdo přidává do vody při vaření také sodu, zhruba lžičku na 500 g suché cizrny
Za zhruba hodinu bude cizrna uvařená, ale pevná – ideální do salátů, do směsí se zeleninou atd. Po 1,5 – 2 hodinách bude velmi měkká, ideální třeba na kaše.

Zrychlené vaření díky papiňáku

Pokud máte možnost vařit cizrnu v papiňáku, rozhodně toho využijte. Cizrna se v papiňáku vaří jen 20-30 minut. V papiňáku uděláte i nepředmáčenou cizrnu –  v tom případě počítejte se 40 minutami.

Množství

ze 100 g suché cizrny připravíte zhruba 200 g  vařené cizrny, což odpovídá zhruba jedné porci za předpokladu, že pokrm bude obsahovat ještě další suroviny, ne jen cizrnu.

[jetpack-related-posts]