Jednoduchá čokoládová granola s kokosem

Domácí čokoládová granola s kokosem a kapkou pomeranče

Taky vás v létě na ovesnou kaši moc neužije? Mně teda v létě přijde vhod něco lehčího, svěžejšího a hlavně něco, co se servíruje z lednice, ne z plotny. Proto jsem si zas připravila jednoduchou granolu, kterou si nasypu do mléka nebo do jogurtu. Tentokrát jsem vsadila na lehce čokoládovou s kokosem a přidala jsem pár kapek esence.

Protože nemám ráda vyloženě sladkou granolu a nedává mi smysl tyhle věci příliš sladit, použila jsem k jejímu dochucení jen trošičku medu. A samozřejmě nějaký cukr bude i v čokoládě. Pokud však preferujete sladší varianty, oslaďte si ji dle vlastního apetitu. I když spíš bych doporučila dochucování až na talíři, třeba právě medem.

A abych ji ještě trošku vylepšila, kápnula jsem esenci, pomerančovou. Skvělá bude i mátová, na tu dojde příště.

Jednoduchá čokoládová granola

Délka aktivního vaření
5 min

Celkový potřebný čas
35 min

Délka aktivního vaření
5 min

Celkový potřebný čas
35 min

Suroviny
  1. 250 g (3 hrnečky) jemných ovesných vloček
  2. 70 g (1 hrneček) sušeného strouhaného kokosu
  3. 3 lžíce chia semínek
  4. 2 lžíce kakaa
  5. 2 lžíce kokosového oleje
  6. 2 lžíce medu
  7. 1/2 lžičky jemné himalájské soli
  8. 80 g čokoládových peciček nebo hoblinek, třeba z tmavé hořké čokolády
  9. volitelně: 6-8 kapek pomerančové nebo mátové esence – máme v našem eshopu
Postup
  1. Dáme žhavit troubu na 160 stupňů.
  2. V míse smícháme všechny ingredience, kromě esence.
  3. Na plech vyložený pečícím papírem vysypeme směs a rovnoměrně rozprostřeme.
  4. Pečeme 25-30 minut, můžeme v průběhu doby směs několikrát promíchat.
  5. Po vyndání z trouby necháme vychladnout, přidáme čokoládové kapičky/hoblinky a případně přikapeme esenci. Promícháme a uschováme v dobře zavíratelné nádobě.
Další informace a tipy
  1. Poznámka k použití esence: při dávkování počítáme s tím, že nám granola vyjde na více porcí. Můžeme dávkovat kapku na zamýšlenou porci. Uzavřením granoly v nádobě pak napomůžeme tomu, aby esence prostoupila celým obsahem a lehce ho provoněla.
  2. Do misky si pak můžeme podle chuti přidat, cokoliv máme po ruce. Třeba pár oříšků.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Domácí čokoládová granola s kokosem a pomerančovým esenciálním olejem