Dýňová buchta (pumpkin cake)

Dýňová buchta čili pumpkin cake patří k podzimu. V zámoří je tento typ dobrot podstatně klasičtější, u nás se zatím tolik nepřipravuje. A to je škoda. Z dýně se totiž peče skvěle a výsledkem bývají úžasné koláče a buchty, které si zachovají dostatek vlhkosti. Dýně jako surovina umožní nahradit v těstě část mouky a obohatit naše jídlo o vitamíny, minerály a další cenné látky. A krom toho těstu dává zajímavější barvu.

Tento recept počítá s využitím dýňového pyré. Dýňové pyré je skvělý způsob, jak si usnadnit vaření a pečení s dýní. Více o něm tady.

Dýňová buchta

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
1 h

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
1 h

Suroviny
  1. 2 a 1/4 šálku mouky (může být celozrnná)
  2. 1 a 1/4 šálku dýňového pyré
  3. 1/2 šálku jogurtu
  4. 1/4 šálku mléka
  5. 1/2 šálku tmavého cukru
  6. 1/2 šálku oleje
  7. 3 vejce
  8. 2 lžičky prášku na pečení
  9. 1 lžička jedlé sody
  10. 2 lžičky masala chai koření, pumpkin pie spice nebo perníkového koření
  11. Toto množství je dostačují pro formu o průměru zhruba 25 cm.
Postup
  1. V misce smícháme mouku s kořením a práškem do pečení a sodou.
  2. Ve sklenici promícháme mléko, jogurt a vejce a přidáme do misky s moukou.
  3. Přidáme olej, cukr a dýňové pyré.
  4. Všechny suroviny zlehka, ale důkladně promícháme.
  5. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Formu můžeme také vyložit pečícím papírem, v tom případě ji není třeba vymazávat.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 45 minut.
Další informace a tipy
  1. Dle chuti můžeme přidat více cukru či koření.
  2. Koření můžeme libovolně míchat, použít můžeme především: skořici, muškátový oříšek, hřebíček, badyán, nové koření, zázvor, vanilku, kardamon.
  3. Recept na směs Masala Chai najdete zde
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

 Jednoduchá dýňová buchta - recept