Jednoduchý jablečný kompot

Rychlý domácí kompot z jablek

Domácí kompot připravený z jablek nám udělá skvělou společnost hlavně v podzimních a zimních měsících, kdy oceníme jeho kořenitou vůni a schopnost zahřát. Dá se udělat na mnoho způsobů, často ale oceníme jednoduchost tohoto tradičního receptu. Takový kompot je připraven opravdu v mžiku.

Jednoduchý jablečný kompot

Porce: 2
Celkový potřebný čas
15 min

Celkový potřebný čas
15 min

Suroviny
  1. 2 menší jablka
  2. 1 hvězdička badyánu
  3. kousek skořicové kůry
  4. 3 hřebíčky
  5. 1 lžička medu
  6. 1 lžička citronové šťávy
Postup
  1. Jablka oloupeme podle potřeby.
  2. Očistíme – tedy odstraníme jádřince a bubáky i stopky.
  3. Nakrájíme na dílky, plátky nebo kostičky. Ideálně o tloušťce maximálně 1,5 cm.
  4. Připravená jablka dáme do hrnce, přilijeme vodu – jenom tolik, abychom měli asi 1 centimetr vody na dně hrnce. Přidáme koření a přikryjeme pokličkou.
  5. Vaříme na středním ohni do změknutí, což může být mezi 5 a 10 minutami.
  6. Nakonec stáhneme z ohně a přidáme med a citronovou šťávu.
Další informace a tipy
  1. Ještě silnější zahřívací schopnosti má kompot po přidání kvalitního alkoholu, třeba sherry, případně i dobrého červeného vína.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Recept na rychlý jablečný kompot