Jihočeská lepenice

Jihočeská lepenice s bílým zelím a slaninou, jednoduchý recept

Lepenice není z těch moderních jídel a na první pohled není možná ani příliš lákavá. Její chuť však velmi příjemně překvapí, je jednoduchá a na suroviny nenáročná. Navíc představuje skvělý způsob, jak zvýšit konzumaci tolik prospěšného kysaného zelí.
Klasicky se lepenice podává jako samostatný pokrm, zajímavá je ale také coby příloha.

Jihočeská lepenice

Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. 800-1000 g brambor
  2. kysané zelí dle chuti, zhruba 1 šálek
  3. 100 g slaniny
  4. menší cibule
  5. 2 lžíce sádla nebo oleje
  6. sůl
Postup
  1. Brambory klasicky uvaříme do měkka. Do vody můžeme přidat sůl a kmín.
  2. Na pánvičce rozpustíme sádlo nebo rozehřejeme olej a vhodíme na kousky pokrájenou slaninu. Za průběžného míchání ji necháme osmahnout. Poté přidáme nadrobno pokrájenou cibulku. I tu necháme osmahnout tak, jak ji máme rádi.
  3. Zelí zcedíme a promícháme se zcezenými brambory, směs osolíme. Servísujeme s kopečkem osmahnuté slaniny a cibulky.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Recept na tradiční lepenici s bílým zelím