Jogurtový dresing/omáčka s bylinkami

Jednoduchý jogurtový dresing s bylinkami a parmezánem

Jogurtové dresinky a omáčky jsou výborným způsobem, jak vylepšit saláty, grilovanou zeleninu, maso, pečené brambory a spoustu dalších věcí. Užijeme je i při přípravě sendwičů či wrapů. Zvyšují sytivost, přitom ale třeba u masa pokrm trošku odlehčí a osvěží. Jsou velmi jednoduché a přitom pokaždé je můžeme připravit trošku jinak. 

Tato varianta počítá s parmezánem, bylinkami, česnekem a několika málo dalšími ingrediencemi. Bylinky mohou být dle našich preferencí nebo jednoduše „co zahrala dala“. 
 

Jogurtový dresing/omáčka s bylinkami

Celkový potřebný čas
8 min

Celkový potřebný čas
8 min

Suroviny
  1. 100 g bílého, ideálně řeckého jogurtu na porci
  2. 1 lžíce strouhaného parmezánu na porci
  3. čerstvé bylinky – bazalka, kopr, hladkolistá petrželka, koriandr, tymián, saturejka, oregano atd.
  4. česnek, prolisovaný
  5. sůl a pepř
  6. citronová šťáva
  7. volitelně: mleté chilli/kajenský pepř
Postup
  1. Z bylinek odstraníme tužší stonky a bylinky najemno nasekáme/pokrájíme.
  2. V misce smícháme všechny suroviny – jogurt (množství dle počtu porcí), parmezán, bylinky, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Zakápneme čerstvým citronem. Dochutíme dle našich preferencí a případně přidáme chilli/kajenský pepř.
Další informace a tipy
  1. Skvěle se do omáčky hodí také třeba kapary, hořčice, worcesterová nebo chilli omáčka
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

 
Jogurtové dresinky a omáčky jsou výborným doplňkem mnohých pokrmů. Jejich příprava je přitom velmi snadná a rychlá.

Recept na jednoduchou jogurtovou omáčku s parmezánem a bylinkami