Koření na svařák i do horkého džusu

Recept na směs koření do svařáku

Svařák patří k (nejen) české zimě. I když přiznám se, já osobně mám hlavně ráda tu směs koření, která je pro svařák tolik typická. Spíš než s vínem si ji vychutnám v čaji nebo v horkém džusu (třeba jablečném).

Koření na svařák v tomto období nejspíš najdeme v každém obchodě, ale popravdě, není mnohem lepší mít svoji vlastní směs? Nejspíš bude mnohem aromatičtější a navíc si ji můžeme vyladit k obrazu svému. Bude krásně vypadat a vnese trošku hřejivosti do naší kuchyně.

Směs koření na svařené víno může být taky parádním dárkem, stačí na její výrobu použít kvalitní ingredience a pak ji uložit do pěkné skleničky. A pokud víte, jaké chuti má obdarovávaný rád, snadno mu vykouzlíte kombinaci koření přesně podle jeho vkusu.

Nakonec, taky nemůžu zapomenout zmínit směs koření masala chai. Ta je totiž docela podobná té svařákové, je ovšem ostřejší, poměrně velký podíl bývá tvořen pepřem. Můžeme se jí klidně inspirovat. Recepty na masala chai kdyžtak najdete na dify – tady a tady.

Následující recept berte spíš jako orientační, množství surovin a jejich kombinaci si zvolte dle svého. A pokud se na svařák chystáte poprvé, vězte, že při míchání směsi není co zkazit 🙂

 

Koření na svařák

Celkový potřebný čas
5 min

Celkový potřebný čas
5 min

Na základ
  1. 1 díl hřebíčku
  2. 2 díly skořicové kůry
Dál můžeme přidat v množství 1-2 díly směs z následujícího
  1. kardamon, zelený i černý
  2. sušený zázvor
  3. sušená citronová nebo pomerančová kůra (v bio kvalitě)
  4. sušené jablko
  5. sušené brusinky
  6. badyán
  7. anýz
  8. jalovec
  9. kousky muškátového oříšku
  10. vanilka
  11. pepř
Postup
  1. Suroviny můžeme třeba odvažovat, tj. díly mohou být v gramech.
  2. Všechno koření smícháme, případně můžeme lehce podrtit.
  3. Skladujeme ve skleničce s těsnícím uzávěrem.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Při přípravě svařeného vína nebo džusu použijeme zhruba 1 lžičku na šálek.

Recept na směs koření na svařák nebo do horkého džusu (skvělý i jako jedlý dárek)

Recept na směs koření na svařák nebo do horkého džusu (skvělý i jako jedlý dárek)