Kuskus se zeleninou

Jednoduchý kuskus se zeleninou a slaninou/pancettou

Kuskus je jako surovina ohromně univerzální a lze s ním připravit bezpočet jednoduchých jídel. 

Nejideálnější je smíchat kuskus se spoustou zeleniny. Jelikož je vyroben z pšenice, zelenina ho odlehčí a dodá živiny. A taky chuť. K dosažení zajímavější chuti je dobré přidat také živočišnou složku, třeba drůbeží maso. Já v tomto receptu použila pancettu, už uvařenou, která zbyla od přípravy jiného pokrmu. Klidně se dá použít čerstvě osmahnutá, totéž platí třeba pro slaninu. 

Více o kuskusu jako takovém najdete tady.

Kuskus se zeleninou

Porce: 3
Celkový potřebný čas
35 min

Celkový potřebný čas
35 min

Suroviny
  1. 1 šálek (=250 ml) kuskusu
  2. 1 plechovka celých loupaných rajčat
  3. 1 velká cuketa, na kostičky nakrájená
  4. 150 g sterilované kukuřice (bez aditiv)
  5. 150 g slaniny, pancetty, na proužky/kostičky pokrájené
  6. 2 velké stroužky česneku, prolisovaného
  7. zhruba 180 ml vroucí vody
  8. 2 lžíce oleje
  9. sůl a pepř
  10. volitelně: mletá chilli paprička, kajenský pepř
Postup
  1. Na pánvi rozehřejeme olej. Za průběžného míchání osmahneme slaninu/pancettu.
  2. Přidáme cuketu a špetku soli. Průběžně mícháme do té doby, dokud nebudou všechny kousky cukety změklé.
  3. Ke změklé cuketě přidáme prolisovaný česnek a celý obsah konzervy rajčat.
  4. Na pánvi rozmělníme rajčata a přitom přivedeme směs k varu. V pánvi nám zůstane poměrně hodně rajčatové šťávy.
  5. Vmícháme kukuřici, asi 1 lžičku soli a kuskus. Lehce promícháme, zalijeme vodou, stáhneme plamen a přikryjeme pokličkou.
  6. Necháme kuskus nabobtnat. Pokud vypadá kuskus příliš vlhký, pokličku sundáme. Kuskus necháme dojít do změknutí.
  7. Na talíři pak dochutíme solí, pepřem a chilli.
Další informace a tipy
  1. Skvěle se do kuskusu hodí také: žampiony nebo jiné houby, paprika, pórek, cibule
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Couscous se spoustou zeleniny, jednoduchý recept