Kuskus

Co je kuskus, jak se používá

Kuskus je potravina podobná těstovinám, je obvykle vyrobená z krupice tvrdé pšenice. Lze ho použít na mnoho způsobů, tradičně se konzumuje především na severu Afriky, v oblasti Středního východu a v Evropě se těší oblibě zejména ve Francii. Je univerzální a jeho příprava je velmi snadná.

Výroba kuskusu

Výchozí surovinou pro výrobu kuskusu je většinou krupice z tvrdé pšenice. K té se přidá malé množství vody, čímž se vytvoří velmi drobné útvary vypadající jako hrudky nebo granulky. Následně se přidá malé množstvé suché mouky, která zabrání, aby se jednotlivé kousky slepily. Tradičně pak následuje sušení. V dnešní době se pak ještě většina kuskusu předváří a opět suší. Díky tomu je pak doma příprava kuskusu tak rychlá a snadná.

Příprava kuskusu

Dnešní, tedy instantní verze kuskusu se připravuje bez vaření. Buď se suchý kuskus zalije vařící vodou, přikryje a nechá chvilku nabobtnat, nebo se nasype přímo do pokrmu a opět nechá nabobtnat. Je důležité nezapomenout kuskus osolit či jinak ochutit.

U přípravy kuskusu myslíme na poměr suchého kuskusu a tekutiny. Obecně můžeme počítat s tím, že na šálek kuskusu budeme potřebovat 1-1,5 šálku tekutiny. Konečné množství se odvíjí od druhu kuskusu, od případného vypaření tekutiny v průběhů přípravy a také samozřejmě hraje roli konkrétní recept i vlastní preference. Někdy má být kuskus sypký a sušší, jindy naopak může být vlhčí.

Využití kuskusu

Kuskus může být použit přímo jako ingredience pokrmu (např směs zeleniny a kuskusu), jako příloha, lze z něj připravovat saláty, koláče a řadu jiných slaných či sladkých jídel.

Inspirace pro využití kuskusu

Inspiraci k tradičnímu využití kuskusu můžeme hledat zejména v kuchyních Maroka, Alžírska, Tuniska, Egyptu, Lybie či Izraeli. Dnes se však běžně konzumuje i v zemích jako Francie, Velká Británie či v Severní Americe, a to zejména díky snadnosti jeho přípravy.

Bezlepkový kuskus

Kuskus se dá vyrobit i v bezlepkové verzi, a to například z kukuřice nebo rýže. Velmi podobného výsledku dosáhneme také použitím jáhel.

Kuskus jako surovina