Kynuté knedlíky plněné masem

Domácí kynuté knedlíky plněné masem

Plněné kynuté knedlíky jsou skvělé také ve své slané verzi – ať už plněné masem, špekem nebo třeba zelím. Jsou stejně snadno připravitelné jako ty ovocné. Toto těsto na knedlíky je jednoduché a lze ho udělat z různých druhů muk. Já osobně ráda používám celozrnnou a i přesto jsou knedlíky nadýchané. 

Jak jsem psala i u jiných receptů, kynuté těsto není vůbec nic složitého. Jen musíme počítat s tím, že potřebuje nějakou dobu pracovat, asi tak 45 minut v průměru.

Jako náplň si můžeme zvolit, cokoliv máme rádi. Já použila v tomto případě maso vařené v pomalém hrnci. Dokážu si ale moc dobře představit i třeba špek, kysané zelí nebo špenát, ale i takové houby, nejdříve osmahnuté na pánvi. 

Knedlíky můžete klasicky vařit ve vodě nebo třeba v páře, jak jsem je vařila tentokrát já. Pokud se rozhodnete je vařit ve vodě, dejte si s dostatečným předstihem vařit vodu v dostatečném množství. Ideálně k tomu poslouží hrnec s širokým dnem. Stejný hrnec užijete i pro vaření v páře. Stačí pak na dno nalít asi 1-2 cm vody, postavit pařáček a na něj naskládat s rozestupy knedlíky. Já je musela vařit ve dvou patrech. spodní patro bylo tvořeno pařáčkem, do jeho středu jsem postavila keramický kalíšek a na něj dala menší talíř, na který se vešla další várka knedlíků. Je dobré dát pak knedlíky na čtverečky pečícího papíru, aby se snáze vyndávaly po uvaření.

Kynuté knedlíky plněné masem

Porce: 4
Prostoje
45 min

Celkový potřebný čas
1 h 15 min

Prostoje
45 min

Celkový potřebný čas
1 h 15 min

Suroviny
  1. 500 g mouky – polohrubé, nebo směsi hladké a krupice
  2. 250 ml vlažné vody
  3. 25 g čerstvých kvasnic nebo 1 sáček sušených (ještě zkontrolujte, že je to na množství 500 g mouky)
  4. 1 lžička soli
  5. na náplň asi 500 g masa (váha syrového masa), vařeného v pomalém hrnci a vidličkou rozděleného na kousky
  6. další možnosti: rozškvařená slanina či špek, špenát na cibulce, klasické přílohové kysané zelí atd.
Postup
  1. Vypracujeme ze surovin těsto – v míse smícháme mouku, vodu, přidáme kvasnice a sůl. Pokud máme sušené kvasnice, tak pouze vsypeme obsah sáčku, čerstvé kvasnice nejdříve rozmícháme v trošičce vody.
  2. Ze všech surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud stále trošku lepí, vpracujeme trošku další mouky.
  3. Těsto uložíme od mísy nebo na prkénko pod utěrku. Necháme 45 minut odpočívat.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Což u mě znamenalo připravit pouze maso tak, aby se z něj daly odebírat menší kousky. A případně také hrnec s vodou, pokud je budeme vařit ve vodě.
  5. Nyní můžeme tvořit knedlíky. Z těsta odebíráme kousky, ze kterých vytvarujeme placičku. Do středu placičky dáme náplň a dvě protilehlé strany těsta zvedneme a smáčkneme k sobě. Zvedneme a dobře přimáčkneme zbylou část okraje.
  6. Knedlíky dáme vařit, v případě páry na 15 minut, u klasického vaření ve vodě 12 minut. Oheň spíš stáhneme, aby nám voda příliš neklokotala a v případě páry se zbytečně rychle nevyvařila.
  7. Poté knedlíky vyndáme a každý propíchneme vidličkou.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Domácí kynuté knedlíky plněné masem