Kyselo, to je jednoduchá polévka připravovaná z kvásku s typickou chutí hub. Jedná se o tradiční podkrkonošské jídlo, jehož podoba se trošku odvíjela od toho, jak na tom zrovna domácnost byla.
Kvásek (ten, co se používá k pečení chleba) je pochopitelně nejlepší domácí, ale lze ho i bez problému sehnat v obchodě. Pokud vám nějaký zbyde, můžete si upéct chleba nebo třeba lívance. A možná si kvásek zamilujete a rozhodnete se ho pěstovat (nebo ho už doma máte? :)).
Sušené lesní houby jsou aromatičtější než čerstvé a mají svoje kouzlo. Nicméně v nouzi největší by se daly použít i žampiony, které však ideálně předem taky usušíme. (bohužel to ale nikdy nebude pravé kyselo)
- 150 g čerstvého kvásku
- hrstička sušených hub
- několik menších brambor
- 4 vejce
- 1 lžíce másla
- sůl
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- lžíce oleje
- ca. 1,25 l vody
- Houby namočíme do 250 ml studené vody na minimálně 30 minut, ideálně na 1-2 hodiny.
- Mezitím uvaříme brambory, oloupané či ve slupce, jak jsme zvyklí.
- Po uplynutí doby houby i s vodou přemístíme do hrnce, osolíme a přidáme kmín. Vaříme na mírném ohni do měkka.
- Vedle si rozmícháme kvásek v 1 litru vody a přilijeme ho do hrnce k houbám.
- Za stálého míchání necháme zhoustnout.
- Mezitím osmažíme na trošce oleje vajíčko
- Nakonec v polévce rozpustíme a rozmícháme máslo a dosolíme dle chuti.
- Kyselo podáváme s kusy bramboru a osmaženým vejcem.
- Do kysela se často dává také dozlatova osmažená cibulka.
- Pro zjemnění lze vmíchat trochu smetany.
- Milovníci kyselého mohou kyselo dochutit několika kapkami octu.
(Moje kyselo je tmavší, protože je připravené z kvásku vypěstovaného z celozrnné žitné mouky)