Kyselo

Jednoduchý recept na tradiční kyselo

Kyselo, to je jednoduchá polévka připravovaná z kvásku s typickou chutí hub. Jedná se o tradiční podkrkonošské jídlo, jehož podoba se trošku odvíjela od toho, jak na tom zrovna domácnost byla. 

Kvásek (ten, co se používá k pečení chleba) je pochopitelně nejlepší domácí, ale lze ho i bez problému sehnat v obchodě. Pokud vám nějaký zbyde, můžete si upéct chleba nebo třeba lívance. A možná si kvásek zamilujete a rozhodnete se ho pěstovat (nebo ho už doma máte? :)).

Sušené lesní houby jsou aromatičtější než čerstvé a mají svoje kouzlo. Nicméně v nouzi největší by se daly použít i žampiony, které však ideálně předem taky usušíme. (bohužel to ale nikdy nebude pravé kyselo)

Kyselo

Porce: 4
Prostoje
1 h

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
1 h 20 min

Prostoje
1 h

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
1 h 20 min

Suroviny
  1. 150 g čerstvého kvásku
  2. hrstička sušených hub
  3. několik menších brambor
  4. 4 vejce
  5. 1 lžíce másla
  6. sůl
  7. 1/2 lžičky drceného kmínu
  8. lžíce oleje
  9. ca. 1,25 l vody
Postup
  1. Houby namočíme do 250 ml studené vody na minimálně 30 minut, ideálně na 1-2 hodiny.
  2. Mezitím uvaříme brambory, oloupané či ve slupce, jak jsme zvyklí.
  3. Po uplynutí doby houby i s vodou přemístíme do hrnce, osolíme a přidáme kmín. Vaříme na mírném ohni do měkka.
  4. Vedle si rozmícháme kvásek v 1 litru vody a přilijeme ho do hrnce k houbám.
  5. Za stálého míchání necháme zhoustnout.
  6. Mezitím osmažíme na trošce oleje vajíčko
  7. Nakonec v polévce rozpustíme a rozmícháme máslo a dosolíme dle chuti.
  8. Kyselo podáváme s kusy bramboru a osmaženým vejcem.
Další informace a tipy
  1. Do kysela se často dává také dozlatova osmažená cibulka.
  2. Pro zjemnění lze vmíchat trochu smetany.
  3. Milovníci kyselého mohou kyselo dochutit několika kapkami octu.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

(Moje kyselo je tmavší, protože je připravené z kvásku vypěstovaného z celozrnné žitné mouky)

Jednduchý recept na kyselo z kvásku

[jetpack-related-posts]