Lněné sušenky

Jednoduchý recept na domácí lněné sušenky

Jednoduché sušenky z pár surovin. Tohle jsem měla na mysli, když jsem dávala dohromady recept na tyhle sušenky (na které jsem se mimochodem chystala už dosti dlouho). Jsou křehoučké, podle momentální chuti snadno vylepšitelné a je v nich spousta lněného semínka. Kvůli němu bychom je neměli zbytečně dlouho „sušit“ v kredenci, protože mleté lněné semínko brzo ztrácí svoje kvality. V praxi ale s delším skladováním problémy rozhodně mít nebudeme. Sušenky jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší.  

Lněné sušenky

Suroviny
  1. 170 g mouky (v mém případě špaldové)
  2. 80 g lněného semínka, které umixujeme na hrubost/jemnost, která nám bude příjemná
  3. 160 g másla
  4. 4 lžíce vody (nebo bílého vína)
  5. 1 lžička soli, pokud chcete slané sušenky, tak více
  6. případně sůl, semínka nebo strouhaný sýr na posyp
  7. Množství surovin vyjde zhruba na jeden plech.
Postup
  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto (které bude trošku lepit, díky změklému máslu).
  2. Pokud chceme sušenky vykrajovat, těsto zabalíme/v míse přikryjeme a uložíme aspoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
  3. Tvarujeme/vykrajujeme sušenky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů. U mě to trvalo na režim horký vzduch 15 minut.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/