Mangold na cibulce

Dušený mangold - nejjednodušší recept z mangoldu

Mangold patří k méně používané listové zelenině, i přesto, že je jeho příprava snadná a obsahuje spoustu živin a zdraví prospěšných látek. Ve Středomoří je oblíbený a připravuje se s ním spousta jednoduchých pokrmů. Asi tím nejméně náročným zpracováním je jeho podušení na cibulce. Postup i výsledek jsou vlastně podobné klasické úpravě listového špenátu.

Nejběžnější varianta mangoldu je středně až tmavě zelená, ovšem můžeme narazit na různé zajímavé barevné kultivary. 

Pokud na mangold někde natrefíte, určitě ho vyzkoušejte. Pokud máte zahrádku, vypěstujte si ho. Je to skvělé zdravé zpestření jídelníčku. Narozdíl od špenátu je s ním mnohem méně práce, protože má velké listy, které jsou zpravidla velmi čisté.

Dušený mangold na cibulce

Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. 300 g mangoldu
  2. 1 menší cibule, nadrobno pokrájená
  3. 1-2 lžíce oleje, třeba olivového
  4. sůl a pepř
Postup
  1. Připravíme si listy mangoldu – oddělíme je a opláchneme. Pokud máme čas, necháme je okapat.
  2. Na pánvi či v hrnci rozehřejeme olej a za průběžného míchání na něm necháme zesklovatět cibulku.
  3. Listy nakrájíme na kousky, stonek pokrájíme na drobno (několik milimetrů silné kousky).
  4. Mangold přidáme k cibulce, osolíme, promícháme a přiklopíme pokličkou.
  5. Na mírnějším ohni necháme dusit do měkka.
  6. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Další informace a tipy
  1. Trošku výraznější chuť mu můžeme dodat přidáním česneku nakrájeného na kousky k cibulce a nebo sušeného či prolisovaného čerstvého do hotového mangoldu.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Inspirace, co s mangoldem - nejjednodušší recept - dušený mangold