Mascarpone

Italský krémový sýr mascarpone

Mascarpone se proslavilo hlavně díky tiramisu, tedy asi nejznámějšímu italskému dezertu. Je úžasně krémové a jemné a jeho použití je mnohem širší.

Co je mascarpone?

Mascarpone je tradiční italský mléčný produkt řadící se mezi sýry. Vyrábí se ze smetany za použití kyselé substance a za působení vysoké teploty.
 
Tento italský sýr má světlou bílo-krémovou barvu a je hutný a poměrně tučný. Jeho chuť je opravdu jemná, smetanová, ne nakyslá. Je velmi jemný a výborně se roztírá.

Lze mascarpone nahradit?

Právě velmi jemná textura a chuť ho odlišuje od většiny jiných čerstvých sýrů. V dnešní době není těžké ho sehnat a i cenově se tolik neodlišuje od jiných podobných produktů stejných kvalit (tj. vyrobených pouze ze smetany bez aditiv). Částečně ho lze nahradit jinými jemnými tučnými sýry, ovšem ty většinou nedosahují stejné jemnosti a bývají mírně nakyslé. Hotový pokrm tedy v některých případech bude odlišný od verze připravené s pravým mascarpone.

Použití mascarpone 

Tiramisu je populární po celém světě a právě při jeho přípravě se používá tento jemný sýr. Kromě něho existuje celá řada dalších výtečných dezertů, které obsahují právě mascarpone. Velmi často se doplňuje piškoty či sušenkami, snadno se kombinuje s likéry či ovocem.
Kromě toho mascarpone lze použít i třeba při přípravě rizot či krémových polévek, jeho jemná textura a vysoký obsah tuku zrovna jako hustá konzistence se v mnoha případech ocení.

Tiramisu

Tiramisu zná každý. Připravit ho doma není nic složitého a určitě to stojí za to. Verzí tiramisu je mnoho, ta základní kombinuje chuť jemného sladkého krému vylepšeného žloutky a aromatické kávy s hořkým kakaem na povrchu. Vylepšit ho ale můžete třeba čokoládou či ovocem nebo do kávy přidat nějaký dobrý alkohol.

Krém z mascarpone

Z mascarpone se skvěle připravují krémy. Jedním z nejjednodušších je krém připravený se žloutky a troškou cukru, který se servíruje třeba s tradičním italským pečivem, jako je panettone.

Na cupcakes a carrot cakes

Z mascarpone se dá vyrobit dokonalý jednoduchý krém, kterým se ozdobí sladké pečivo či dort. Přitom stačí tak málo, jako ho lehce osladit a smíchat třeba s kakaem, karobem, džemem nebo třeba troškou pomerančové šťávy a kůry. 

Na chleba i chlebíčky

Mascarpone lze použít místo másla nebo smetanového sýru. Výborně se kombinuje s dalšími ingrediencemi k výrobě pomazánek. 

Mascarpone s ovocem

Jakýkoliv krémový mléčný produkt jde dobře dohromady s některými druhy ovoce. Mascarpone můžete trošku odlehčit vmícháním sněhu z bílků. A osladit dle libosti. Pak už stačí přidat třeba jahody, lesní plody, ananas nebo třešně a popřípadě zakápnout chutným likérem či doplnit dobrou sušenkou.

Krémové omáčky

Tak jako ze smetany i z mascarpone se dají připravit krémové omáčky na těstoviny. Výborně si rozumí se špenátem, slaninou, cuketou, ale i tuňákem a samozřejmě i dalšími sýry.

Krémové polévky

Polévky ze zeleniny jsou vždycky lepší, když v nich rozpustíme aspoň trošku něčeho smetanového. A k tomu se mascarpone náramně dobře hodí.

Co je mascarpone a jak ho použít? 

[jetpack-related-posts]