Mléčná rýže/rýžová kaše

Domácí rýžová kaše alias mléčná rýže

Mléčná rýže (nebo rýžová kaše) je jednoduchý sladký dezert, jehož příprava je neuvěřitelně jednoduchá. Skvěle se uplatní jako snídaně nebo svačina, dá se bez problému navařit ve více porcích do zásoby a doladit podle chuti.
 
Mléčná rýže může mít různou konzistenci, od poměrně řídké po velmi hustou, a lze ji libovolně přizpůsobit svému. Je také třeba počítat, že s vychladnutím a zejména pobytem v ledničce ztuhne ještě o něco víc. 
 
Tento recept počítá se syrovou krátkozrnnou/kulatozrnnou rýží. Lze ale použít i zbylou běžnou rýži, kterou jsme uvařili k jinému účelu. Dle některých postupů se totiž rýže stejně nejdříve vaří klasicky ve vodě a až poté v mléce. Někdo rýži předem proplachuje, jiný nikoliv. Možných postupů je tolik, ale na výsledek nemají zase až takový vliv. Příprava mléčné rýže je prostě snadná a já osobně volím postup, který dá co nejméně práce. 
 
Ještě malá poznámka na závěr. Můj recept vychází ze španělských receptů na arroz con leche (tedy rýže s mlékem). Je to velmi typická záležitost a často se vaří také s kouskem vanilky, skořice a citronovou kůrou.
 
A samozřejmě, i tady lze mléko nahradit jakoukoliv rostlinnou alternativou. A nebo připravit jen s vodou(což už je skutečně jen rýžová kaše :)).

Mléčná rýže/rýžová kaše

Porce: 4
Délka aktivního vaření
5 min

Celkový potřebný čas
1 h

Délka aktivního vaření
5 min

Celkový potřebný čas
1 h

Suroviny
  1. 700 ml mléka
  2. 150 g krátkozrnné rýže
  3. 1,5 lžíce cukru nebo nejlépe domácího vanilkového cukru, recept zde
Postup
  1. Do rendlíku odměříme mléko a rýži.
  2. Nejdříve přivedeme k varu, na silnějším ohni (Pozor, hodně vypění, tak aby nepřeteklo).
  3. Jakmile se mléko začne vařit, stáhneme oheň na skoro minimum.
  4. Rýži občas promícháme a pod pokličkou takto vaříme asi 50-60 minut. Na konci by měla být rýže velmi měkká.
  5. Nakonec vmícháme cukr. Pokud je rýže moc hustá, můžeme dolít mléko dle potřeby a dobře promíchat.
  6. Servírujeme třeba posypané skořicí.
Další informace a tipy
  1. Množství použitého mléka se liší dle toho, jak hustou rýži chceme mít. Na stejných 150 g rýže lze použít množství mléka v rozmezí zhruba 600-1200 ml.
  2. Mléčnou rýži můžeme vylepšit také kakaem, karobem, strouhaným kokosem či kokosovým mlékem, osladit medem, sušeným ovocem nebo třeba džemem.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Jednoduchý recept na domácí mléčnou rýži