Alfajores klasické i extra voňavé
Alfajores. Dvě lehoučké sušenky, které (skoro vždycky) spojuje vrstva sladkého dulce de leche. Vtipné na nich je, že nikdy nikdy nikdy tohle slovo nezaslechnete v jednotném čísle. Proč to bude? Alfajores jsou typické pro Argentinu, ale samozřejmě je najdeme i…
Číst dál...Voňavé katalánské cukroví panellets z batátu
Panellets Všech svatých. Typické katalánské cukroví, které se připravuje na svátek Všech svatých. Má spoustu podob a já vybrala tu snad nejzdravější a dle mého jednu z jeho nejzajímavějších verzí. Základem je batát a mandlová mouka. Samozřejmě bych to nebyla…
Číst dál...Melounové osvěžení s kapkou citronové trávy
Léto bez melounu není léto. Nevím jak vy, ale já si meloun v sezóně řádně dopřávám. I když je naprosto báječný samotný, občas se hodí mít v záloze i nějaký ten recept, díky kterému si pak meloun můžeme vychutnat i…
Číst dál...Růžové víno s kapkou vody z pomerančových květů
Voda z pomerančových květů, ještě lépe hydrolát získaný destilací květů hořkého pomerančovníku, je tajnou ingrediencí mnoha středomořských receptů. V létě ji užijeme třeba při přípravě osvěžujících nápojů. Stačí ohromně málo – dobrý základ, lžička hydrolátu, led a třeba ještě něco…
Číst dál...Sklenička s grepovým jogurtem a jahodami
Jednoduchá sklenička s troškou granoly na dně, hromadou grepového jogurtu a jahod. To je dokonalá snídaně, svačina nebo dezert. Jogurt jsem ochutila dvěma super ingrediencemi – medem a grepovým esenciálním olejem. To je jedna z kombinací, které poslední dobou nemůžu…
Číst dál...Domácí dulce de leche – základní recept
Dulce de leche, latinskoamerická verze mléčného karamelu, je hříšně sladké. A skvěle sedne do spousty dezertů a sladkostí. Nemusíme ho shánět po obchodech, snadno ho vykouzlíme na plotně. Receptů na dulce de leche je bezpočet. Pokud budete chtít nějakou zdravější…
Číst dál...Jablečná granola provoněná skořicí
Dlouho jsem se tak trochu granole bránila. Většinu granol totiž spojovalo jedno. Sladidlo. A to doslova a do písmene. A to prostě nebyla moje cesta. Možná to máte taky tak… Tahle domácí jablečná granola počítá jen s trošičkou cukru a…
Číst dál...Červené vafle s grepovo-medovým přelivem
Jazyku i oku lahodící domácí vafle s troškou kysané smetany, ovocem a medovým přelivem. Doporučuju! Ani v tomhle aromareceptu nechybí esenciální olej. Tentokrát jsem sáhla po grepu. Grep ve spojení s medem a poté i kyselejšími lesními plody je dokonalost…
Číst dál...Křupavá pečená cizrna
Cizrna. Pěkně do křupava vypečená a voňavá. A taky naprosto jednoduchá a bezpracná. Takhle připravená cizrna bude skvělá jako drobné zobání, snack nebo doplněk třeba k zeleninovému salátu. A ochutit si ji můžete po libosti. Já zvolila klasický uzený španělský…
Číst dál...Kynuté ovocné knedlíky s citronovým máslem
Těmhle voňavým kynutým knedlíkům dodávají šmrnc dvě věci. Směs červených plodů uvnitř. A úžasně voňavé citronové máslo, kterým jsem je přelila. Tenhle aromarecept názorně ukazuje, proč esenciální oleje v kuchyni tak ráda používám. Protože stačí pár kapek a rázem je…
Číst dál...