Galicijská empanada s tuňákem
Velká kapsa, která uvnitř ukrývá bohatou porci voňavé náplně ze zeleniny a tuňáka, to je přesně galicijská empanada s tuňákem. A tak vypadá jedna z nejpopulárnějších verzí tohoto pečiva a u nás doma si ji vždycky s velkou chutí dáme….
Číst dál...Katalánské mandlové carquinyolis
Carquinyolis (čteme karkiňolis) jsou tradiční katalánské sušenky, které zaujmou na první pohled množstvím celých mandlí. A taky nápadně připomínají v našich končinách známější italské cantuccini. Příprava je skutečně jednoduchá a kromě mandlí budeme potřebovat jen pár běžných surovin. Těsto se…
Číst dál...Dvojitě pomerančové čokoládové lanýže
Čokoláda a pomeranč, to je osvědčené sladké kombo, které potěší nejen na Vánoce. V našem případě si přidáme ještě pár kapek pomerančového esenciálního oleje vhodného do jídla , který dodá čokoládě plnější chuť a vůni a výborně doplní pomerančovou kůru….
Číst dál...Ensaladilla rusa – španělský bramborový salát
Na gastronomii mě ohromně baví, jak v různých koutech světa nacházíme podobná jídla lišící se ve zdánlivých detailech, které ale dělají divy. Třeba bramborový salát by člověk rozhodně nehledal na jihu Evropy, že? Přitom v takovém Španělsku ho běžně servírují…
Číst dál...Cizrnový salát s fetou
Kterou z luštěnin máte nejraději? U mě asi vede cizrna. Ale z nějakého nepochopitelného důvodu k premiéře cizrnového salátu došlo až teď. Kdysi jsem četla knihu o nejlepších potravinách, které by neměly chybět v našem jídelníčku. Cizrna byla mezi nimi….
Číst dál...Salsa rosa – španělská růžová salsa
Španělská gastronomie počítá s celou řadou studených sals – omáček – a právě salsa rosa patří mezi ty nejznámější. Koupíme ji v každém supermarketu, ale není nad domácí výrobu – ta navíc zabere jen pár minut a stačí nám zcela…
Číst dál...Broskvový chia džem s limetkou (a minimem cukru)
Můj první letošní džem. Skoro bez práce, skoro bez cukru. A se dvěma super ingrediencemi. Postup je úplně jednoduchý a pro krásný výsledek doporučuju vybrat broskve se žlutou nebo oranžovou dužinou. U bílomasých hrozí, že bude konečná barva oku ne…
Číst dál...Strouhaná kakaová buchta s vylepšenou náplní
Strouhaná kakaová buchta je dost dobře známá po celé zemi. Ale vsaďte se, že takovou, jako si uděláte podle tohohle receptu, jste ještě nejedli. Tvarohová náplň je totiž vylepšená citronovým esenciálním olejem. Ten jí dá lehkou citronovou chuť a udělá…
Číst dál...Voňavé máslo s bazalkou a kapkou citronu a pepře
Voňavé bylinkové máslo je tak jednoduché na přípravu. Je přitom skvělým doprovodem grilovaných dobrot. A jednoduše doladí i naprosto obyčejné jídlo, když nám schází fantazie. Tato varianta počítá s nasekanou bazalkou a šmrnc jí dává kapka citronu a špetka pepře….
Číst dál...Granola s kapkou mandarinky a citronu (a skoro bez cukru)
Granola je podle mě geniální vynález. Ale vždycky jsem dřív bojovala s tím, že do ní dávají spoustu sladidla. Tak jsem ji začala dělat po svém. Tuhle jsem navíc jemně provoněla mandarinkou a citronem. Díky použití esenciálních olejů s potravinářským…
Číst dál...