Roštěnky

Jednoduchý recept na přípravu klasických roštěnek

Roštěnky patří mezi typická česká jídla s omáčkou. Díky použití hovězího masa se sice mohou vařit trošku déle, nicméně práce s jejich přípravou je minimální a výsledek ohromný. Základ omáčky tvoří cibule a šťáva z masa, dvě věci, které zaručí dobrou chuť a krásnou tmavou barvu.

PS: tato omáčka i mnohé další typicky české rozhodně nepatří mezi nezdravá jídla. Domácí, poctivě připravená obsahuje jen dobré věci 🙂
 

Roštěnky

Porce: 4
Suroviny
  1. 500 g hovězího masa (zadní hovězí), na plátky
  2. 2 středně velké cibule
  3. 2 lžíce sádla/oleje
  4. vývar/voda (asi 300 ml dle potřeby)
  5. hladká mouka
  6. sůl a pepř
  7. hořčice
  8. Příprava v klasickém hrnci trvá asi hodinu a 45 minut, při použití papiňáku zhruba 1 hodinu 10 minut.
Postup
  1. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na asi lžíci sádla nebo oleje, na středním plameni. Chceme docílit tmavší barvy cibule, takové nahnědlé. To dodá omáčce chuť i barvu. Cibuli vyndáme a dáme stranou.
  2. Plátky masa posolíme, opepříme a lehce posypeme moukou. Postupně na pánvi nebo v hrnci opékáme na asi lžíci sádla/oleje, na větším plameni z obou stran. Povrch masa se musí zatáhnout. U většího množství plátků opékáme postupně, vždy se musí celý plátek dotýkat dna pánve/hrnce. Hotové plátky odkládáme stranou.
  3. Do použité pánve/hrnce nalijeme trošku vody a odvaříme připečenou šťávu z masa. Tu pak použijeme také.
  4. Nyní potřebujeme maso podusit do změknutí. Do hrnce dáme maso, cibuli, opepříme a osolíme, přidáme vodu z předchozího kroku a dolijeme zhruba 1 skleničkou vody/vývaru. Pokud volíme klasický hrnec, potom vaříme pod pokličkou do změknutí, tedy zhruba hodinu dle vybraného masa. Mnohem rychlejší je použití papiňáku, kde vaření trvá asi 25 minut.
  5. Jakmile je maso změklé, přidáme dle potřeby další tekutinu.
  6. Nyní omáčku zahustíme. V hrníčku smícháme asi lžíci mouky s přibližně 2-3 lžícemi studené vody, až dostaneme hladké řídké těstíčko. Toto těstíčko vlijeme do omáčky a dobře promícháme. Necháme na mírném ohni provařit 10 minut.
  7. Nyní omáčku ochutíme horčicí, nejdříve vmícháme jednu lžíci a dle potřeby přidáváme. Doladíme solí a pepřem. Omáčka by měla být výrazná s masovou chutí.
  8. Nakonec zkontrolujeme hustotu omáčky. Pokud je stále řídká, přidáme další trošku mouky rozmíchané ve vodě. Pokud je hustota správná, máme hotovo.
  9. Servírujeme s přílohou dle naší volby.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

 
Roštěnky se výborně hodí k zamrazení. Vzhledem k době potřebné k jejich přípavě s vyplatí uvařit několik porcí, které se zamrazí a pak kdykoliv vytáhnou. Stačí k nim uvařit rýži a perfektní jídlo se může servírovat.

Recept na jednoduché klasické roštěnky

[jetpack-related-posts]