Růžové palačinky – rychle, jednoduše a bez umělých barviv

Růžovočervené palačinky s řepou - jednoduchý recept

Velmi efektní sytě růžové palačinky jsou ideálním dezertem nejen do valentýnského menu. Jejich příprava je ohromně jednoduchá a výsledná barva skoro k neuvěření. 

Tyto palačinky jsou skvělé ve společnosti ovoce, které jim na zářivosti ještě přidá. Třešničkou na dortu je sladká medová omáčka, kterou snadno vylepšíme potravinářským esenciálním olejem. Ten dodá nejen chuť a vůni, ale taky zdraví prospěšné látky.

 

Recept:

Suroviny:

na 6 ks

na těsto:

  • 140 g mouky naší volby
  • 170 ml/g mléka naší volby
  • 100 g čerstvé syrové červené řepy (tj. jedna menší řepa), oloupané
  • 2 vejce
  • špetka soli

na obložení:

  • oblíbené ovoce, pokrájené na kousky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce panenského kokosového oleje (třeba tohoto)
  • 6 kapek citrusového esenciálního oleje určeného k potravinářskému užití (třeba grep, citron, pomeranč, limetka, mandarinka… ) 

Postup:

Z řepy umixujeme kaši. Je dost možné, že to mixér nezvládne, protože je to docela malé množství. V tom případě k řepě přidáme vejce a postupně i všechny zbylé ingredience. Tím mu práci usnadníme.

Mělo by nám vzniknout krásně růžové těsto, které necháme asi 15 minut stát. Dle potřeby eventuálně přidáme mléko nebo mouku, aby vznikla konzistence, jaká nám vyhovuje. To bude potřeba zejména v případě, že použijete jinou než běžnou hladkou mouku.

Palačinky klasicky pečeme nebo smažíme, jak jsme zvyklí. Těsto se možná o něco snadněji trhá, ale bez problému připravíme pěkné palačinky.

Ještě si připravíme sladkou omáčku – rozpustíme med společně s kokosovým olejem. Jakmile stáhneme ze zdroje tepla, vmícháme esenciální olej a omáčkou palačinky přelijeme.

 

Pár tipů:

  • Pokud zvolíme olej s chutí a vůní kokosu, dá našim palačinkám příjemný tropický nádech. Kombinace ovoce, medu, kokosu a esenciálního oleje je úžasná.
  • Esenciální olej vždy volíme jen takový, který je značený vysloveně jako vhodný pro vnitřní užití. U citrusů by navíc měl být BIO. Takové esenciální oleje najdete třeba u nás v e-shopu.
  • K naplnění se sice hodí jahody a další nesezonní ovoce, ale úplně postačí i klasika – banány, citrusy, tvrdší ovoce můžeme krátce povařit, aby změklo. 
  • Zbylé palačinky zužitkujeme i později – jsou vynikající ohřáté na tročce másla nebo kokosového oleje.

 

Esenciální oleje pro použití do jídla k aromatizaci a ochucení

/ esenciální olej pomeranč BIO / esenciální olej citron BIO / esenciální olej grep BIO /

 

Recept na krásné červenorůžové palačinky s ovocem

Krásné valentýnské palačinky - jednoduchý recept

[jetpack-related-posts]