Segedínský guláš (s papiňákem i bez něj)

Jednoduchý recept na segedínský guláš (v papiňáku i bez něj)

Segedín patří mezi ty pokrmy, které se mi vybaví, jakmile se řekne “kysané zelí”. Dlouhou dobu jsem ho ale měla zafixovaný jako jídlo náročné na přípravu. Ale skutečnost je někde jinde, speciálně, pokud ho uvaříme v papiňáku. S radostí jsem tak zase využila můj oblíbený elektrický papiňák, díky kterému jsem si ušetřila čas i běhání k plotně. Samozřejmě ale segedín uvaříme stejně dobře i v klasickém papiňáku nebo dokonce běžném hrnci. Jen musíme počítat s delší dobou vaření a občasným zkontrolováním obsahu hrnce.

 

Segedínský guláš (s papiňákem i bez něj)

Porce: 4
Suroviny
  1. 500-600 g vepřového masa, zvolit můžeme třeba plec, někdo rád libový bůček
  2. 400 g zcezeného kysaného zelí
  3. 1 větší cibule, nadrobno pokrájená
  4. 100 ml smetany naší volby
  5. 2 lžíce sádla nebo oleje
  6. 2 lžíce mouky
  7. 2 lžičky mleté papriky (já ale použila španělský pimenton – uzenou papriku)
  8. 2 lžičky soli
  9. 1 lžička drceného kmínu
  10. voda nebo vývar dle potřeby, zhruba 250-300 ml
  11. volitelně: cukr na dochucení
Postup
  1. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5 cm a obalíme je v mouce.
  2. Zapojíme papiňák do zásuvky, zvolíme program Saute a nastavíme ho na nejvyšší výkon.
  3. V hrnci rozehřejeme sádlo/olej a za průběžného míchání na něm osmahneme cibulku do sklovata.
  4. Přidáme maso a opět ho osmahneme. Maso se musí na povrchu zatáhnout.
  5. Zasypeme mletou paprikou a kmínem a asi 5 sekund mícháme.
  6. Přidáme zelí, sůl a 250 ml vody nebo vývaru.
  7. Vypneme hrnec, umístíme na něj poklici, zajistíme ji a zvolíme program Manual. Nastavíme čas na 35 minut.
  8. Jakmile hrnec dovaří, vypustíme páru a odendáme poklici. Opět zapneme program Saute a ponecháme střední výkon.
  9. Nyní vmícháme smetanu a necháme krátce probublat.
  10. Poté už stačí případně dochutit solí nebo cukrem či upravit hustotu omáčky .
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Segedínský guláš - rychlý rychlý recept pro papiňák

Při přípravě v klasickém hrnci postupujeme úplně stejně – osmahneme ingredience, přidáme ty zbylé a necháme dusit. Hlídáme, aby se nám nepřipálil a dle potřeby přidáváme tekutinu,

PS: nevím, jak vy, ale já k segedínu nejradši knedlík – podle tohohle receptu.

Segedínský guláš - rychlý rychlý recept pro papiňák

[jetpack-related-posts]