Tatarák z lososa

Jednoduchý lososový tatarský biftek alias tatarák

Tatarský biftek alias tatarák je klasika a jeho odlehčená lososová verze si získává na popularitě. Má krásnou barvu a jemnou chuť, kterou dle libosti vylepšíme řadou obyčejných ingrediencí. Skvěle chutná s čerstvým kvalitním pečivem a udělá velkou parádu na tabuli připravené pro hosty. 

Jelikož se na jeho přípravu používá tepelně neupravené maso, je třeba surovinu kupovat od spolehlivého zdroje. Losos musí být čerstvý, čistý a je potřeba ověřit, že v mase nejsou cizopasníci – malé larvy vypadající jako nitě, často různě stočené. Ty se nacházejí nejvíce v blízkosti břišní dutiny. Tyto larvy jsou okem viditelné (neplést ale se strukturou masa, kde vidíme pravidelné světlé proužky).

Na tatarák se výborně hodí zbytky lososa, které nám zůstaly po přípravě sushi.

Lososový tatarský biftek

Celkový potřebný čas
10 min

Celkový potřebný čas
10 min

Suroviny
  1. čerstvý losos
  2. cibule nebo jarní cibulka, množství dle chuti
  3. hořčice (plnotučná – klasická)
  4. sůl a pepř
  5. čerstvá citronová šťáva
  6. snítka čerstvé hladkolisté petržele nebo koriandru
  7. množství surovin dle chuti
Postup
  1. Lososa očistíme a opláchneme. Osušíme papírovou utěrkou. Případně odstraníme kosti.
  2. Maso nadrobno pokrájíme.
  3. Do masa vmícháme nasekanou petrželku/koriandr, osolíme, opepříme, přidáme pár kapek citronové šťávy a trošku horčice.
  4. Vmícháme do masa cibulku, kterou jsme pokrájeli na velmi jemno.
  5. V tuto chvíli bychom měli mít všechny suroviny dobře promíchány. Je na čase ochutnat a dle potřeb dochutit. Chuť směsi by měla být vyvážená – přiměřeně slaná, lehce zvýrazněná díky ochucujícím surovinám a zároveň stále poměrně jemná.
  6. A máme připraveno k servírování.
Další informace a tipy
  1. Směs můžeme navršit na pečivo naší volby.
  2. Výborně chutná na topince potřené česnekem.
  3. Nakonec ji můžeme zakápnout další troškou citronové šťávy
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Recept na tatarák z čerstvého lososa