Tiramisu

Pravé italské tiramisu - jednoduchý recept

Kdo by neznal italské tiramisu. Pokud se připraví podle některého z klasických receptů a ze správných surovin, je to skutečně jako „nebe v puse“. Je to něco, co se jen stěží popisuje. Je potřeba to ochutnat.

Klasické tiramisu je vskutku jednoduché připravit doma z dnes již běžných ingrediencí. Tou nejklíčovější je mascarpone, velmi jemný italský krémový sýr (více o něm tady). Zajímavě se na celkové chuti podepisuje také káva a hořké kakao (a nebo třeba strouhaná čokoláda).

Nicméně, i u tiramisu se dá experimentovat a připravit i jiné varianty, jako je třeba čokoládové tiramisu nebo tiramisu s jahodami.

Nakonec ještě pár slov k piškotům. Nejjednodušší je připravit tiramisu s klasickými podlouhlými piškoty, ať už pravými italskými nebo tzv. cukrářskými. Další možností je obyčejný piškot na plech.

Tiramisu

Délka aktivního vaření
30 min

Délka aktivního vaření
30 min

Suroviny
  1. 500 g mascarpone
  2. 400 g piškotů nebo klasický lehký piškot na plech (množství ze 4 vajec)
  3. 100 g cukru (bez problému lze použít tmavý, i když lehoučce změní chuť)
  4. 6 vajec, odděleně žloutky a bílky
  5. 2-3 šálky dobré silné kávy
  6. špetka soli
  7. neslazené kakao k posypání
  8. volitelně: lžička rumu či amaretta
Postup
  1. V míse smícháme žloutky a cukr. V míchání pokračujeme do chvíle, kdy se suroviny spojí v krémovou hmotu.
  2. Do mísy přidáme mascarpone a dobře promícháme.
  3. Ve vedlejší míse si připravíme bílky se špetkou soli a vyšledáme z nich sníh, čím pevnější, tím lépe. Měl by dobře držet špičky a nejlépe se ani nehnout při otočení mísy vzhůru nohama. Ručně to dá poměrně dost práce, ideální je tedy použít nějaký šlehač či mixér
  4. Sníh opatrně postupně vmícháme do krému z mascarpone.
  5. Nyní přejdeme k vrstvení, připravíme si krém, piškoty a kávu (smíchanou s rumem či amarettem) v misce.
  6. Piškoty namáčíme z obou stran v kávě a jeden vedle druhého naskládáme do formy a vytvoříme tak první vrstvu. Na tu navrstvíme a rozetřeme krém. Poté opět piškoty a opět krém. Předem si odhadneme, na kolik vrstev budou suroviny stačit. Poslední vrstvou je krém.
  7. Vršek poprášíme kakaem a uložíme do lednice na minimálně 2-3 hodiny, aby dezert ztuhl.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Pravé italské tiramisu - jednoduchý recept