Ovocné knedlíky nejsou jen skvělým letním pokrmem. Dají se připravit i v zimní variantě. Toto tvarohové těsto je jednoduché, chutné a velká část mouky je nahrazena tvarohem.
Tvarohové knedlíky s ovocem
2015-07-03 22:44:28
Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min
Suroviny
- 250 g tvarohu
- 200 g polohrubé mouky, přibližně
- 1 vejce
- špetka soli
- K plnění – ovoce dle chuti
- Množství mouky hodně záleží na zvoleném tvarohu. Řidší tvaroh vyžaduje přidání většího množství mouky.
Postup
- Připravíme si ovoce – omyjeme ho, dle potřeb pokrájíme či vypeckujeme a necháme okapat.
- V míse či na vále smícháme všechny suroviny a začneme vypracovávat těsto. Dle potřeby přisypáváme mouku až do momentu, kdy získáme měkké těsto, které příliš nelepí. Těsto musí mít takovou konzistenci, abychom z něj byli schopni vytvarovat placičku a následně zabalit knedlík.
- Dáme vařit vodu na knedlíky, ideálně do většího hrnce se širším dnem. Vody potřebujeme tolik, aby se do ní knedlíky pohodlně vešly a měly dostatek prostoru kolem.
- A nyní se můžeme pustit do balení knedlíků. Pomoučíme si pracovní plochu (nebo větší prkénko). Odebereme kousek těsta, o něco menší než konečná velikost knedlíku a na pomoučené ploše ho prsty roztáhneme do placičky. Do středu dáme ovoce a postupně okraje přitlačuje do středu tak, že náplň zabalíme. Je dobré vyhnout se pomoučení vrchní strany těsta, díky tomu se k sobě budou jednotlivé cípy těsta dobře lepit. Když máme ovoce úplně překryté těstem, můžeme knedlík v dlaních ještě lehce dotvarovat. Takto postupujeme se všemi knedlíky, snažíme se, aby byly stejně velké. Pokládáme je opět na lehce pomoučené prkénko nebo talíř.
- Knedlíky opatrně vhodíme do hrnce s vroucí vodou, odlepíme je ode dna a necháme 8-10 minut vařit.
- Servírujeme je tak, jak je máme rádí – s cukrem, máslem, šlehačkou, se strouhaným tvrdým tvarohem, jogurtem atd.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/