Vaječný svítek do polévky

Jednoduchý vaječný svítek do polévky

Kdo by neznal svítek. Tradičně se přidává do různých polévek na bázi vývaru a je hotový doslova v mžiku. Ve své nejobyčenější podobě je tvořen pouze vejcem a moukou s troškou soli. Nabízí ale hodně prostoru pro vylepšování. Výborně do něj „schováme“ bylinky, kurkumu a další živinami nabité ingredience. Navíc, jde udělat velmi dobře v bezlepkové verzi.

Vaječný svítek do polévky

Celkový potřebný čas
10 min

Celkový potřebný čas
10 min

Suroviny
  1. 2 vejce
  2. 3-4 lžíce mouky
  3. 3 větší špetky soli
  4. nasekané bylinky dle chuti
Postup
  1. V misce rozšleháme vejce.
  2. Přidáme sůl a přisypeme mouku. Umícháme řídké těstíčko bez žmolků (žmolky můžeme rozbíjet lžící o stěnu misky).
  3. Ideálně necháme těsto chviličku odpočinout.
  4. Rozpálíme pánev a pokud to pánev vyžaduje, omastíme ji.
  5. Vlijeme těstíčko na pánev a rozlijeme ho po dně pánve.
  6. Pečeme, dokud se nám nezatáhne i druhá strana. Poté svítek obrátíme a druhou stranu dopékáme už asi jen půl minuty.
  7. Svítek nakrájíme na proužky či na čtverečky a můžeme servírovat.
Další informace a tipy
  1. Svítek můžeme vylepšit bylinkami, kořením, zeleninou pokrájenou nadrobno nebo třeba masem.
  2. Mouka může být klasicky polohrubá, můžeme také použít různé druhy bezlepkových mouk. Moc dobrá je třeba kukuřičná. Podle použité mouky je třeba případně upravit dobu, po kterou potřebuje těsto odpočívat.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Recept na domácí svítek do polévky

[jetpack-related-posts]