Vepřové na houbách

Vepřové maso s houbovou omáčkou, jednoduchý recept

Omáčky jsou někdy překvapivě jednoduché na přípravu a není v nich nic špatného, co by nepatřilo na dobrý jídelníček. Tato houbová nás bude stát ani ne 10 minut času a kromě masa v ní najdeme cibuli a houby – žampiony, hlívu nebo, pokud máme štěstí, použijeme lesní houby.

Místo vepřového masa můžeme vybrat jakékoliv jiné, ať už hovězí, kuřecí či krůtí. Dle druhu masa se bude pouze měnit doba vaření.

K dochucení omáčky se výborně hodí houbová sůl, mnozí také používají kmín (velmi praktický je drcený).

Vepřové na houbách

Porce: 4
Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
1 h 25 min

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
1 h 25 min

Suroviny
  1. 500 g vepřového masa, na plátky
  2. 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
  3. 250 g hub naší volby (žampiony, hlíva, lesní houby,…), nakrájených na kostičky
  4. 2 lžíce sádla nebo oleje
  5. trochu hladké mouky na pomoučení, případně škrob či bezlepkovou mouku
  6. 100 ml masového vývaru nebo vody
  7. sůl a pepř
Postup
  1. Na pánvi/v hrnci rozehřejeme 1 lžíci oleje/sádla a osmahneme na něm cibulku. Ideální je udělat ji místy do hněda, přispěje to k dobré chuti a barvě omáčky. Cibulku vyndáme a dáme stranou.
  2. Maso nakrájené na plátky posolíme z obou stran a rovněž z obou stran lehce pomoučíme.
  3. Na stejné pánvi/hrnci rozehřejeme lžíci oleje/sádla a postupně na něm opečeme plátky masa. Každý plátek opečeme z obou stran tak, aby se povrch masa zatáhl.
  4. Do pánve/hrnce vrátíme cibuli, maso, přidáme houby a vodu/vývar. Opepříme. Pod pokličkou vaříme na mírném ohni do změknutí, tedy asi 1 h a 15 minut.
  5. Nakonec jakmile je maso měkké, dochutíme solí a pepřem. Pokud je třeba, můžeme dozahustit troškou škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody.
Další informace a tipy
  1. Houby můžeme nejdříve také osmahnout.
  2. Místo v klasickém hrnci lze vařit také v papiňáku, a to zhruba 20 minut, v závislosti na druhu masa a tloušťce plátků.
foodnotes.cz https://foodnotes.cz/

Vepřové maso na houbách, jednoduchý recept