Žampionový vývar

Recept na jednoduchý žampionový vývar

Chladné období roku je časem polévek. A do nich nám jako základ báječně poslouží nejrůznější vývary. Pokud hledáte nějaké vývarové osvěžení, zkuste tenhle žampionový. Je neskutečně jednoduchý, připravuje se jen z rostlinných surovin a určitě ho užijeme i do dalších pokrmů, jakou jsou omáčky nebo třeba rizota.

 

Recept

Ingredience na 2 velké porce:

  • 180-200 g žampionů, omytých a pokrájených na kousky
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na větší kousky
  • 1 středně velká cibule, oloupaná a rozčtvrcená
  • 3 stroužky česneku, oloupané a rozmáčknuté
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1 litr vody

Další ingredience do polévky:

  • dle chuti těstovina, rýže, brambor, zelenina, maso… a taky bylinky a koření

 

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a na něm osmahneme mrkev, cibuli a žampiony.

Jakmile budou na povrchu zlatavé, přidáme česnek a rovněž ho necháme osmahnout.

Nakonec přidáme asi lžičku soli a zalijeme litrem vody.

Obsah hrnce přivedeme k varu a stáhneme spíš na střední plamen. Necháme asi hodinu vařit, ideálně pod pokličkou.

Poté vyndáme cibuli, česnek a mrkev, žampiony můžeme ponechat, pokud budeme z vývaru rovnou připravovat polévku. Pro použití do některých pokrmů vývar zcela zcedíme.

Vývar nakonec taky dosolíme dle chuti.

Recept na jednoduchý žampionový vývar (veganský) k přípravě polévek, omáček, rizot...